Türk Telekom AŞ (TT) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir, özelleştirilmesi için üçüncü kez düğmeye basılan Türk Telekom’a yabancı sermaye çekebilmek için yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi. Akdemir, işlerin yolunda gitmesi halinde Telekom’un Mayıs ayı sonunda anons edilmesi ve bu sene sürecin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 4. Telekomünikasyon Arenası Konferansı’nda konuşan Akdemir, yüzde 51 blok satışı öngörülen Türk Telekom taliplilerinin yabancı sermayeli ortakları açısından oluşan bazı kısıtlamaların çözülmesi yönünde yeni düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Önceki özelleştirme stratejisi içinde yüzde 45’lik yabancı sermaye limiti olduğunu hatırlatan Akdemir, bu limitin kaldırılarak zaten daralan ve ekonomik krizler nedeniyle yatırımlardan kaçan yabancı sermaye sahibi telekom operatörlerinin Türkiye’ye ve Türk Telekom ihalesine çekilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki telekomünikasyon şirketlerinin global anlamda büyük zararlar gördüğünü kaydeden Akdemir, “Bunun önünün açılması için bir takım çalışmalar yapılıyor. Türk Telekom tarafından özelleştirmeyle ilgili çalışmalar bitirildi. Ancak yabancı sermaye, yabancı mülkiyet konusunda kısıtlamalar vardı. Yeni düzenlemelerle bu ortaklar için belirlenen yüzde 45’lik limitin kaldırılması sağlanacak.” dedi.
Türk Telekom’un ses ve altyapı tekelinin 1 Ocak 2004’te kalkmasıyla piyasaya yeni oyuncu olarak girecek operatörlerin uzun vadede altyapı yatırımlarının öngörmeleri gerektiğini kaydeden Akdemir, rekabet ortamının sektöre girecek oyunculara bu düzenlemelerin yapılmasıyla Türk Telekom’un uzun vadede büyüme ve katkı sağlaması imkanına kavuşacağını anlattı.
DÜNYA BANKASI TEMSİLCİSİ: “TELEKOM’U PAHALIYA SATARSANIZ BEDELİNİ DEVLET ÖDER”
Dünya Bankası Avrupa Birliği ve Türkiye Bölge Koordinatörü Gareth Locksley ise, Türk Telekom’un dünya klasmanında karar alıp, rekabet edebilen bir yönetim yapısına kavuşturularak özelleştirilmesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.
Akdemir’den önce Türk Telekomünikasyon Sektörü Serbestleşme Süreci’ne Uluslararası Bakış oturumunda konuşan Locksley, “Eğer Türk Telekom yönetimini dünya sınıfına sokacak stratejilerle buluşturabilirseniz, ekonominizin büyümesi için iyi bir alet kutusu, yeni bir araç bulmuş olursunuz. Telekom devletin elinde olduğu müddetçe telekomünikasyon sektörünün hızlı gitmesi, büyümesi beklenemez.” diye konuştu. Özelleştirme tartışmaları arasında Türk Telekom’un fiyatının önceki yıllara göre çok düştüğünün gündeme geldiğini hatırlatan Locksley, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Telekomünikasyon yatırımcıları da tıpkı diğer tüccarlar gibi yüz lira yatırıp, en az yüz lira kazanmak ister. Türk Telekom’un pahalıya satılması bu noktadan da ele alınmalı. Yatırımcı bu malı ne kadar pahalıya satarsa, o kadar bunu geri kazanmak isteyecek.
Telekomünikasyon sektörünün Türkiye’deki en büyük tüketicisi devletin kendisi, devlet kurumları. Olaya bir de bu açıdan bakın, ne kadar pahalıya satarsanız, o kadar bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz. Makul fiyata satılmalı dendiğinde, telekomünikasyon sektörünü bu açıdan da gözden geçirerek karar vermelisiniz.”
Locksley ayrıca telekomünikasyon sektörünün rekabete açılmasının en iyi fırsatının, Türkiye’nin mevzuatlarını Avrupa Birliği yasalarına uygunlaştırılmasında yattığını vurguladı.
Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha ise internet üzerinden ses trafiği taşıma, yurtdışı görüşme ücretlerinde düşüş sağlayacak Uzak Mesafe Telefon Hizmeti İşletmeciliği Yönetmeliği’nin çok yakında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gireceğini kaydetti. Karaçuha, bugüne kadar sadece Türk Telekom’a verilen geniş bant internet ADSL hizmeti sunma imkanının özel sektör temsilcilerine de tanındığı müjdesini verdi.