Alibaba Grubu, ABD Ticaret Temsilciliği’ne (USTR) resmi bir dilekçe ile başvurarak bünyesinde bulunan e-ticaret platformu Taobao’nun USTR Korsan Pazarlar listesinden çıkartılmasını talep etti. Taobao platformu, Çin’in en büyük C2C e-ticaret platformu olarak görülüyor ve %40’ı Yahoo’ya ait olan Alibaba Grubu, bu platformun korsan pazar listesinde görünmesinden son derece rahatsız.
ABD’de ülkenin ticaret politikasını geliştirmek ve ABD Başkanı’na sunmakla yükümlü US Trade Representative (ABD Ticaret Temsilciliği – USTR) Bürosu her yıl “kötü şöhrete sahip pazarlar” başlığı altında bir liste hazırlar. Ancak son dönemde USTR bu listede periyodik olarak güncellemeler yapmaya başladı. Son olarak Kasım ayında yayınlanan USTR listesi güncellemesinde Alibaba Grubu bünyesinde hizmet veren C2C platformu Taobao’nun da adı “korsan pazarlar” arasında gösterilmekteydi. Alibaba ise geçtiğimiz hafta içinde kuruma resmi bir dilekçe vererek Taobao’nun bu listeden çıkartılmasını talep etti.
Bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Alibaba Grubu sözcüsü John Spelich, Taobao’nun son dönemde telif haklarını korumak için kayda değer hamleler yaptığını belirtiyor. Spelich, ünlü C2C platformunun USTR nezdinde korsan içeriği destekleyen bir pazar olarak görülmesini ise yanlış bir tutum olarak değerlendiriyor.
Çin Ticaret Bakanlığı da geçtiğimiz ay yayınladığı bir açıklama ile Taobao’nun korsan pazarlar listesinde gösteriliyor oluşundan dolayı endişe duyduklarını belirtmiş ve bu karara karşı çıktıklarını duyurmuştu. Çin, aldığı tüm önlemlere ve telif haklarını korumak için attığı adımlara rağmen hala dünyanın en büyük korsan pazarı durumunda. Apple başta olmak üzere, dünyanın en büyük teknoloji markalarının üretimlerini aslında Çin’de kurulu taşeron firmalara yaptırıyor olması bile, “Çin = Korsan Ürün” algısını kırmaya yeterli gözükmüyor.