Zaman zaman kelimelerin gerektiği gibi yazılıp söylenmediği şeklinde yakınmalar duyarız. Dildeki yozlaşma, anlık paylaşım gerçekleştirilen mesajlaşma platformlarında daha çok görülüyor. Bilim insanları, dünya dillerinin kurtarılmasında sosyal medya ağlarının, video paylaşım platformlarının ve hatta kısa mesaj teknolojisinin önemli paylarının olabileceğini ifade ediyor.
Yapılan analizler, halihazırda dünya genelinde kullanılan 7 bini aşkın dilin en az yarısının yüzyılın sonuna kadar ömürlerini tamamlayacaklarını gösteriyor. Buna neden olarak da her zamanki bahane, “küreselleşme” gösteriliyor. Gözlemciler, tam da bu noktada teknolojiden yararlanılabileceğine dikkat çekiyor.
Kuzey Amerika’da kabileler kültür ve köklerini kaybetmemek adına sosyal medyadan faydalanıyor. Sibirya ve Moğolistan’da Tuva dilinin unutulmaması için iPhone’daki özel bir uygulamadan faydalanılıyor. Tuva, Moğolca, Rusça ve Tibet dillerinin karakteristik özelliklerini taşıyan bir dil olarak biliniyor. Bu dili yarım milyondan daha az sayıda kişinin konuşabildiği söyleniyor.
Pennysylvania eyaletindeki Swarthmore Koleji öğretim üyesi Prof. David Harrison, kaybolmaya yüz tutmuş dillerin sosyal medya ve diğer teknoloji araçlarının yardımıyla varlıklarını devam ettirmek için çabaladıklarını ifade ediyor. Kültürel değerlerin kaybolmasına gerekçe olarak her defasında küreselleşmenin gerekçe gösterildiğine dikkat çeken Prof. Harrison, tam da bu noktada küreselleşmenin kısıtlı bir çevre tarafından kullanılan bir dilin yaşatılmasında ve çok daha geniş kitlelere tanıtılmasında yardımcı bir unsur oluşturabileceğini belirtiyor. Prof. Harrison, kar amacı gütmeyen National Geographic eğitim kuruluşuyla birlikte kaybolma riskini taşıyan dillere yönelik sözlük çalışması gerçekleştirdikleri bilgisini veriyor. Benzer şekilde unutulması muhtemel dillerin elektronik ortamda kayıt altına alınması için çalışmalar devam ediyor.
Araştırmacılar, birbirlerinden çok uzakta bulunan, aynı kültürden bireylerin Facebook aracılığıyla kültürel varlıklarını daha ileri nesillere aktarabilecekleri değerlendirmesini yapıyor.