“ITU’dan (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği)yapılan açıklamada
- Bilişim ve Komünikasyon Teknolojileri en fakir, en ulaşılmaz bölgelerdeki bireyleri, küçük şirketleri ve sanatçı gruplarını bile Dünya’ya ve kendi Ulusuna tanıtabilir.
Fakir ülkelerdeki yetersiz ulaşım altyapısı, pazara uzaklık, dağıtım kanalı kurma zorluğu ve maliyeti artık geçmişin problemleri.
Bu yetersizlikler nasıl aşılıyor? Teknoloji bunun çaresi. Asıl düşünülmesi gereken konu; teknolojinin gelişmeyi nasıl şekillendireceği. Belki bir çok şey yapıldı ama tüm insanlığın internet ve komünikasyon teknolojilerinin nimetlerinden yararlanabilmesi için hükümetlerin, endüstrinin ve sivil kurumların daha yapması gereken pek çok şey var.
Bu nedenle Dünya Telekomünikasyon 2002 günü “halka açık kampanyalar”, “eşit komünikasyon olanaklarını” sağlamaya yönelik faaliyetler düzenlemek için iyi bir fırsat. Hedef; tüm insanları dijital bölünmeye karşı güçlendirmek.
ITU ülkeleri bu yıl’ın Dünya Komünikasyon Günü kutlamalarında aşağıdaki konularda faaliyetler yapmaya davet ediyor;
- Ülkelerdeki bilişim ve komünikasyon erişiminin ölçümlenmesi. Özellikle kırsal alandaki kadınların bu olanaklardan ne oranda yararlandığının tespiti.
Ülkelerde bilişim ve komünikasyon teknolojilerine erişimde cinsiyet ve bölgesel engellerin yokedilmesine yönelik kanun ve kuralların nasıl oluşturulabileceğinin planlanması
17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü’nün Tarihçesi
Dünya Telekomünikasyon günü aslında 1997’den beri kutlanmakta olan “ITU’nun doğumgünü”. ITU Paris’te 17 Mayıs 1865 tarihinde kurulmuştu. , 1997 yılından bu yana Dünya Telekomünikasyon günü olarak kutlanıyor. “İnsanlık için haberleşmenin ne kadar önemli olduğunu” hatırlatmak için her yıl kutlanıyor.
Ülkemizdeki Kutlamalar
Ülkemizde ise, Türkiye Telekomünikasyon Kurumu ve TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği) birlikte 2. Ulusal Telekomünikasyon Düzenlemeleri Sempozyumu ve Telekomünikasyon Balosu düzenledi.
Sempozyum İstanbul Pera Palas’ta saat 13:30’da Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’ın yapacağı açılış konuşması ile başlayacak. Sempozyumda 2 oturum yer alıyor. İlk oturum “Telekomünikasyon sektörünün önündeki tehditler”. Alcatel Teletaş Genel Müdürü Ayhan Dikmen, Netaş Genel Müdürü Sait Gözüm, Siemens Genel Müdürü Süleyman İlden ve Ericsson Genel Müdürü Jan Kemwall’ın konuşmacı olduğu oturumu TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Türkalp yönetecek.
İkinci oturum “Telekomünikasyon sektöründe tam rekabet ortamının sağlanmasında karşılaşılacak sorunları ve çözüm önerilerini”. Bu oturumun konuşmacıları da, Türk Telekom Genel Müdürü İ. Hakkı Alptürk, Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Telsim Genel Müdürü Oğuz Özcü, Aria/İştim Genel Müdür Yardımcısı Gaye Bumin, Aycell Genel Müdürü Fahrettin Aydın.
Sempozyumun kapanış konuşmasını Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal yapacak.