ABD’de Southern California Üniversitesi’nin yayınladığı bir rapora göre, internet kullanıcılarının %75’i Web’i önemli bir bilgi kaynağı olarak görmekle beraber büyük çoğunluk sosyal medyada gördüğü içeriğin güvenilir olduğuna inanmıyor. Sosyal networklerin yükselişte olduğu, ev ödevlerinin arama motoru marifetiyle yapıldığı bu günlerde Amerikalıların sosyal medyayı faydalı ama güvenilmez bulması son derece enteresan.
Southern California Üniversitesi Annenberg Fakültesi her yıl “Surveying the Digital Future – Dijital Gelecek Anketi” başlıklı bir çalışma yayınlıyor. 2011 yılının çalışması aslında bundan birkaç ay önce yayınlandı. Ancak raporda yer alan bulgular bir yönüyle çok tartışılıyor. Raporda yer alan anket çalışmalarına göre Amerikalılar, interneti önemli bir bilgi kaynağı olarak görüyor ancak burada gördükleri içeriği güvenilmez buluyor. Bu durumun gerekçesi ise sosyal ağların her geçen gün büyümesi, buna karşın sosyal ağlarda yer alan bilgilerin güvenilmez bulunması şeklinde açıklanıyor.
Oysa son dönemde çok kabul gören bir yaklaşım, reklamların Facebook benzeri sosyal medyaya akmasına neden oldu. İnsanların başka yerde gördükleri reklamlar yerine, arkadaşlarının önerdikleri ürünlerin reklamlarına daha çok ilgi gösterecekleri iddia ediliyor. Sosyal mecralara reklamların artmasına neden olan bu düşünce, araştırma ile çelişiyor.
Söz konusu çalışmayı hazırlayan ve aynı zamanda fakülte yöneticisi olan Jeff Cole, baskıcı rejimlerin yer aldığı ülkelere kıyasla ABD’de insanların güvenilir bilgi ile güvenilmez olanı birbirinden daha rahat ayırt ettiklerini ileri sürmekte. Dolayısıyla insanları haber siteleri ve ana akım medya sitelerinde gördükleri bilgileri son derece önemli buluyorlar. Ancak işin içine sosyal networkler de dahil olunca, yani internet bir bütün olarak ele alındığında, insanların gördükleri içeriğe olan güveni düşüyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, ABD halkının %79’u hükümete ait web sitelerinde gördükleri bilgiyi inandırıcı ve güvenilir bulmakta. Buna karşın yine ABD halkının %38’i internette yaptıkları aktivitelerin hükümet tarafından takip edildiği görüşünde. Yani ABD halkı hükümetin verdiği bilgilere güvenirken, hükümetin kendilerine güvenmediği fikrinde diyebiliriz.
Bu anket çalışması, internet kullanıcılarının düşüncelerine ışık tutması açısından önemli. 1999 yılından beri her yıl yürütülen anket çalışması ABD’de 2.000 ev gezilerek gerçekleştirilmekte. Dolayısıyla 2000 – 2010 yılları arasındaki değişimleri incelemek eğilimleri konusunda filkir verici olabilir. Ancak ABD’de 2011 nüfus tahminlerine göre 313,2 milyon kişi yaşıyor. Ülkedeki internet kullanıcı sayısı ise 250 milyon civarında olarak verilmekte. Dolayısıyla 2.000 ev gezilerek yapılan bir anketin ne derece sağlıklı bir örneklem ortamı sunacağı oldukça tartışmalı.