Bu hafta gerçekleştirilen Internet World Wireless Konferansı’nın ana konusunu, her yerden, her zaman bağlanabilen cep telefonlarının gerçekten kablosuz evrimle eş anlamlı olup olmadıkları ve işlevlerinin İnternet’i daha erişilebilir hale getirip getirmeyeceği oluşturdu.
Internet World Wireless Konferansı’nda bir konuşma yapan Jack Powers, telefonlar üzerindeki İnternet’in önemsenmemesi gerektiğini söyledi. Fakat, Afrika ve Asya gibi kıtalarda, cep telefonlarının, PC’lere göre çok daha hızlı bir yayılma gösterdiği düşünülürse, cep telefonları üzerinden İnternet’e bağlanabilmeyi önemsememek biraz zor gibi görünüyor.
Japonya’daki popüler i-mode servisi, şu anda, paket-devre anahtarlamalı ağ üzerinden devamlı bir bağlantı sunuyor. Bu bağlantı üzerinden, resim görüntülemekten, arama motoru üzerinde sorgu yapmaya kadar her türlü işlem yapılabiliyor. Benzer servisler, Avrupa’da da veriliyor. Fakat, dünyanın bilgi devrimi lideri olarak kabul edilen ABD, bu konuda, Asya ve Avrupa’dan geride kalıyor. Avrupa’daki cep telefonlarının çok yönlülüklerinden bahsetmeyen Powers, bu ülkelerin, masaüstü bilgisayarların ABD’dekinden daha pahalı olmasından dolayı, cep telefonu üzerinden İnternet erişimine önem vermek zorunda olduklarını belirtti. Powers’a göre, cep telefonları, kablosuz evriminde, kablosuz LAN ve sabit kablosuz ağların ardından geliyor.
IWW’de 150’ye yakın katılımcı, uydu antenlerinden, kablosuz Ethernet donanımlarına kadar uzanan ürünlerini, İnternet erişimine alternatif olarak sundular. Fakat, katılımcıların tamamı, cep telefonlarının, kablosuz evrimin arka planında yer aldığını düşünmüyorlar.
Motorola, Ericsson ve Nokia gibi şirketler, İnternet’in geleceği açısından cep telefonlarının çok büyük önem taşıdığını düşünüyorlar. Ericsson Stratejik Pazarlama Yöneticisi Lars Nilss, “Bilgiye ihtiyacınız olduğunda ya da bir şey satın almak istediğinizde eve gidip bilgisayarınızın önüne oturup fiyatları kontrol etmeniz gerekmiyor” diyor.
Her ne kadar, Japonya ve İsveç gibi ülkeler İnternet’e bağlanabilen cep telefonu servisleri için mükemmel bir ortam oluştursalar da, bu servislerin, Afrika kıtasındaki ülkelerde kullanılabilmesi için, bu ülkelerin dijital bölünmeyi birbirine bağlayacak uygun yöntemleri ciddi bir şekilde takip etmeleri gerekecek.