Perşembe günü okuyucularımızdan B.Daver bir mail ile “64/16 şeklinde satılan aboneliğe sahibim ve 128 olarak kullanıyordum. Ve şu anki ödediğim aylık ücret bir 128 / 32 lik adsl bağlantının ücretinden daha fazla” diye yazarak kablo abonelerinin hızlarındaki değişiklik konusunda bilgimiz olup olmadığını sordu. Daver açıklamasında şöyle diyordu;
- İnteraktif ve kablonet şirketleri 64/16 kbps (8 kbyte saniyede max. download) hızı adında müşterilerine 128/32 lik hat satıyordu. Dün yani 12 haziran sabahı bütün Türkiye genelindeki kablonet ve interaktif abonelerinin modemleri resetlenip yeni konfigürasyonları olan 64/16 olan sözleşmede geçen hıza çekildi.
Tabi bu durum sırf 64/16 abonelerine değil 64 den 512 abonelerine kadar herkesi etkiledi. Benim hız kaybım saniyede 8 kbyte. ama bir 512 lik abonenin kaybı ise saniyede 64kbyte ki bu büyük bir rakam.
Türk telekom tarafından sağlanan adsl hizmetinin aylık ücreti 40 milyon civarlarında ve hızları anlaşmalarında da olduğu gibi 128/32. 64/16 Kablonet aboneleri ise 50 milyon civarındaki aylık ücretle adsl’in yarısı kadar bir hıza sahipler.
2 yıla yakın, belkide geçen bir süre zarfından beri bir adım bile ileri atmamış ve görülür bir gelişime yönelik yatırıma imza atmadıkları gibi hizmeti ve kalitesini de yarısı gibi büyük oranda düşürmeleri gibi bir durum sözkonusu.
Kablonetin 444 00 44 telefon numaralı müşteri hattını arayıp sormama rağmen kendileri de bu uygulamaya gidiş sebepleri hakkında bir açıklama getirmediler. Şu andaki 64 lük hattımla ise görebildiğim en yüksek download hızım malesef 6 kbyte. Bu da bir dial up modemin max hızından bile düşük. Upload hızımdan hiç bahsetmeyim zaten. 🙂 2 kbyte max da kilitli. kim bilir onda alacağım verim ne olacak.
Bu yukardaki belirttiğim durumlar, mağdur olan kablo internet abonelerini değişik nedenlerde düşündürmekte. misal; abone sayısını arttırmak uğruna hizmet kalitesini kasıtlı olarak düşürmek, yada adsl’e yeni abone kabul edilmediği ve adsl altyapı geliştirme işlemlerinin de uzamasını fırsat mı bilmek ? vs. vs… bilindiği üzere zaten kaidere bağlı olmayan yerlerden aldığınız kablo modemler de kaider kapsamında kullanılamıyor. ki artık bu şartlarda da kablonete yeni abone olacak birini bulmak zorlaşacağı için 150 dolara satılan modemin de kendimin bir değişikliğe gitmem durumunda elimde kalması anlamına geliyor.
Yurt dışında yaklaşık 45 dolar gibi bir ücrete verilen kablonet hizmeti 1 mbit gibi bir hıza sahip.
Bunlar benim düşündüklerim… Görüşlerinizi bekliyorum.
Biz konuyu araştırmaya giriştik. Arka planda bildiğimiz bir konuydu ama gerçekleştirilmesi gereken eylemin bu hafta içinde yapıldığından haberimiz yoktu. Önce Kablo aboneliği veren firmalar daha sonra ISS’lerle görüştük. Bu arada Türk Telekom’u da aradık. Konu hakkında asıl taraf olduğu için, görüşünü habere yansıtmak istedik. Cuma akşamına kadar cevap alamadığımız için ilgili haberi pazartesi (bugüne) gününe erteledik.
Aynı gün ISS-Telekom konularındaki uzman editörümüz Serdar Güçlü aynı konuyla ilgili yorumunu cuma günü Sahte Cennette Haksız Rekabet Bitti ! başlığı ile yazdı. Serdar Bey haberin de cuma günü yayınlanacağını düşündüğü için konuyu açıklamadan doğrudan yorumunu yazmıştı. Ama konudan haberden olmayan bazı okurlarımız yorum konusunda şaşkınlıklarını belirttiler. Yazdıkları maillerde “Kablo.net ucuza yuksek hat veriyordu ise ve bundan kullanıcılar faydalanıyor idiyse, Turk-internet.com gibi internet’in gelişimini destekleyen bir portal neden bunun aleyhinde yazıyor” diye sordular. (Not : turk-internet.com içinde yayınlanan yazılar ya da tartışmak istediğiniz diğer konularla ilgili olarak turk-internet.com Tartışma Grubu‘na mail atarak üye olabilirsiniz).
Cevabı bu maillerin muhatabı olan Serdar Güçlü’nün kendisi bir yazı ile verecek. Ama biz kısaca konuyu açıklayalım; Türk Telekom, 1996 yılında Turnet ile girdiği Türkiye omurgası işine Turnet ile devam ediyor. Ancak yanısıra ISS’liğe de soyunup, internet hattı sağladığı ISS’lere rekabet yapıyor. Bu rekabet geçen yıla kadar çok yüksek bir eğilimde değildi. Ancak nisan 2001’den bu yana TTnet çok düşük fiyatlarla internet satıyor. ISS’ler Rekabet Kuruluna bu konuda başvurarak “Türk Telekom’un tekel gücünü kötüye kullanıyor” savıyla gittiler. Rekabet Kurulu da 6 ay kadar sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konuyla ilgili geçmiş ve gelecek gelişmeleri sayfalarımızdan okuyabilirsiniz.
Kablo abonelik uygulamasında da benzer bir yaklaşım vardı. Yani Türk Telekom, Kablo internet verme hakkını aynen DSL verme hakkı vermediği gibi ISS’lere tanımıyor. İnternet’in daha çok yayılmasını engelleyen bu duruma karşı ISS’lerin yine başvurusu var. Telekom kablo servisine bant genişliğini promote etmek için 2 kat (hatta modemini ayarlamayı bilenler için sınırsız – 10 Mbit bile olabilir) yani 128 olarak sağlıyordu.
Konuyla ilgili olarak Superonline’nın açıklaması şu şekilde “Operatörlerin hizmeti cazip hale getirebilmek endişesi ve dial-up’a benzer bir performans sunabilmesi amacıyla, hızı iki kat olarak vermekte olduklarını biliyorduk. Doğru olan uygulama şu anda yapılan, hizmetin tanımlandığı şekilde verilmesidir. Ancak ülkemizde İnternet’in yaygınlaştırılma çalışmalarının daha çok başında kullanıcıların güvenini sarsacak benzer uygulamaların tüm sektörü olumsuz etkilediğini söylememiz gerekli.
Kullanıcıların bilinçlenmesi, aldıkları hizmetin kalitesi, performansı ve sürekliliğini taahüt edecebilecek kurumlar ile çalışmaları son derece önemli”.
Burda sorun özellikle yurtdışı hatlar konusunda ortaya çıkıyor. Yurtdışı hatlar şu anda satüre olmuş durumda. Yeni bir 622’lik hat için görüşmeler hala imza aşamasında. Dolayısıyla kablo abonelerinin kullandıkları yüksek hat diğer kullanıcıların hatlarından çekilme anlamı taşıyor. ISS’ler bu nedenle başvuruda bulunmuşlardı.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz kablo.net yetkilisi ise “Pazartesi Türk Telekom’dan bize yazı geldi. O nedenle öğleden sonra tüm hatları satıldığı değerlere ayarlamaya başladık” dedi.