Mark Zuckerberg, Facebook’un kurumsal değerlerinin merkezinde “Hacker Yöntemi” (The Hacker Way) adını verdiği bir felsefenin bulunduğunu açıkladı.
Zuckerberg, potansiyel yatırımcılara hitaben yazdığı mesajında Facebook’u bir şirket olarak değil bir sosyal görev olarak oluşturduğunu ve bunun kar değil, hacker yöntemiyle geleceğe taşınacağını yazdı.
Facebook’un, hisse arzı dolayısıyla ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (Securities and Exchange Commission-SEC) yaptığı başvuruya şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg tarafından yatrımcılara hitaben yazılan mektupta eklendi. Zuckerberg, yaklaşık iki bin kelime kullandığı mektubunda Facebook’u ana mecra yayın araçları gibi bir iletişim platformuna dönüştürmek istediğini ifade ediyor.
Zuckerberg’in mektubu, bundan yaklaşık 8 yıl önce Google kurucuları Sergey Brin ile Larry Page’in birlikte duyurdukları “kötü olma” (Don’t be evil) mottosunu anımsatıyor. Zira Zuckerberg, Sosyal Ağ Devi’nin salt para hedefleyen bir yapı olmadığını, fikir ve düşüncelerin çok daha kolay dönüştürülebildiği bir ortam yaratmak istediğini açıklıyor.
Her an her yerden erişilebilen internet ve akıllı cihazlar sayesinde dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu ifade eden Zuckerberg, sosyal medyanın da sunduğu araçlarla bilginin kolayca paylaşılmasına katkı yaptığını belirtiyor. Şirketinin yol alırken hacker yöntemini benimsediğini anlatan Zuckerberg, kelimenin, başkalarının bilgisayarlarına izin almadan erişmek manasında değil, ne yapılabileceğinin hızlıca belirlenip buna göre yol alınması anlamında kullanıldığını önemle vurguluyor. Zuckerberg, bugüne kadar buluştuğu hackerların önemli bir bölümünün pozitif idealleri olan kişiler olduğunu yazmayı ihmal etmiyor.
Servis ve uygulamaların hızlı bir şekilde kullanıma sunulmasının çok daha önemli olduğunu ifade eden Zuckerberg, bu çerçevede bazı detayların gözden kaçabileceğini belirtiyor. Facebook’un 5 temel değerinin olduğunu açıklayan Zuckerberg, bunları: etkiye odaklanma, hızlı hareket etme, cesur olma, açıklık ve bir sosyal değer inşa etme şeklinde sıralıyor.