Türkiye’de bilgi edinme hakkı konusunda düzenlenen ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan konferansta, devlet faaliyetlerinin saydamlığı ilkesinin hayata geçirilmesi ve bu ilkenin en önemli aracı olan bilgi edinme hakkı ele alınacak.
Ekim 2003’te Resmi Gazete’de yayımlanan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Nisan 2004’te yürürlüğe girecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşecek konferansta bilgi edinme hakkının farklı boyutları, düzenlenecek dört ayrı panelle tartışılacak. Bilgi edinme hakkının kapsamı ve sınırlarının ortaya konulacağı etkinlikte İnsan Hakları, Devlet Sırrı ve Ekonomik ya da Ticari Sır konuları üzerinde durulacak. Ayrıca her panelin ardından katılımcıların sorularıyla zenginleşecek tartışmalar da düzenlenecek.
Konferansa; Adalet ve İçişleri Bakanlıkları’nın üst düzey temsilcileri, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Adalet Komisyonu üyesi Mehmet Ziya Yergök, Avrupa Konseyi temsilcisi Johan Wilhelmsson, uluslararası üne sahip ifade özgürlüğü örgütü Article 19’un direktörü Andrew Puddephat’ın yanı sıra Türk ve yabancı akademisyenler, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, avukat Fikret İlkiz, Sermaye Piyasası Kurulu ve TÜSİAD temsilcileri de konuşmacı olarak katılacaklar.
Simultane çevirinin yapılacağı konferans, ilgilenen herkesin katılımına açık olacak.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Araştırma Merkezi: http://insanhaklarimerkezi.bilgi.edu.tr/
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun metni için: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4982.html
26 Şubat 2004 Perşembe/ 09:30 – 17:30
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Dolapdere Kampüsü – Büyük Salon 1
Kurtuluşderesi Cad. No:47
Dolapdere