web analytics
Perşembe, Haziran 25, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

Akkuş: Türkiye’nin Kalbi Eskişehir’de Atacak

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şube Başkanı Uğur Akkuş, “TBD gençlere fırsat vermiyor” eleştirilerine yanıt olarak kendisini örnek gösteriyor. Akkuş genç yaşında, Eskişehir TBD’nin faaliyetlerini organize ediyor, bilişim ile uğraşan ilgilenen herkesin adresi oluyor.

Murat Büke-Murat Büke
14 Ekim 2004
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

TBD Eskişehir Şube Başkanı Uğur Akkuş, yaşamımızın hemen her anında uygulama alanı bulan bilişim teknolojilerine yakınlık duyduğunu ve bu yakınlığın yöneticilik yaptığı sivil toplum kuruluşunda oldukça önemli olduğunu dile getiriyor. 2005 yılı Nisan ayında “Türkiye’nin ve Avrupa’nın gözünün ve kalbinin Eskişehir’de olacağı” bir organizasyona hazırlanan Uğur Akkuş’u
tanıyarak, TBD Eskişehir şubesinin faaliyetlerini, gelecekteki planlarını not etmenizi istiyoruz.

Turk-internet.com: Okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız? Bilişim teknolojilerine ilginiz nereden geliyor?

Uğur Akkuş: Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü’nde Osmangazi Haber Gazetesi’nde Görsel Yönetmen olarak çalışıyorum. Daha öncesinde, 1999-2001 yılına arasında “Uğur Reklam” adıyla kendi şirketim vardı, onun öncesinde ise yerel ve ulusal basında muhabirlik deneyimlerim oldu. 1998 yılında Aydın Gazeteciler Cemiyeti tarafından “En Genç Başarılı Gazeteci” ödülüne layık görüldüm. 2001 yılından bu yana bilişim sektörü içerisinde oldukça aktif bir şekilde bulunmaktayım.

‘Benim zamanımda internet yoktu’ diyemeyeceğim elbette. Benim zamanımda 14K’lık devasa modemler vardı ve bunları kullanıyordum. Bir bakıma kendimi bir internet zapcısı olarak tanımlayabilirim. Bu kadar kısa bir sürede sektörde yer edinebilmemin ve kendimi geliştirebilmemin en önemli destekçisi internet ve TBD olmuştur.

Turk-internet.com: “TBD gençlere söz hakkı tanımıyor” eleştirileri var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Uğur Akkuş: Öncelikle TBD’ye üye olmaktan ve TBD’yi Eskişehir’de temsil etmekten gurur duyuyorum. Türkiye’nin en eski bilişim derneği olan TBD, bildiğiniz üzere Kamu yararına çalışan bir dernektir. TBD’nin gençlere söz hakkı tanıdığına en güzel örnek benim. TBD gencine, yaşlısına derneğin misyonunu benimsemiş ve çalışan herkese söz hakkı tanıyor. Burada bizlere biraz sorumluluk düşüyor, her TBD üyesi kendisini bir Yönetim Kurulu üyesi gibi görmeli ve çalışmalı. Karşılık beklemeden, çünkü TBD bir şirket değil, bir dernek ve sosyal sorumluluk sahibi bir dernek. Kısacası gençlere söz hakkı tanımıyor ise 22 yaş sanırım oldukça genç bir yaş. Bu kısa ve net bir cevaptır diye düşünüyorum.

Turk-internet.com: TBD Eskişehir Şubesi nasıl kuruldu, bugüne kadar neler yaptınız?

Uğur Akkuş: TBD Eskişehir Şubesi 10 Şubat 2004 tarihinde Merkez Yönetim
Kurulu’nun kararı üzerine, Eskişehir’de potansiyeli görmek ve eski üyeleri bir araya getirmek üzere, Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda bir Oluşum ve Oryantasyon toplantısı düzenledik. Bu toplantının notlarına http://www.eskisehir.tbd.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

TBD Merkez Yönetim Kurulu üyesi Sn. Ahmet Ayvalı’nın da katıldığı toplantıya Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve özel sektörün katılımıyla oldukça başarılı geçti ve beklentilerin oldukça üzerinde bir katılım gerçekleşti ve şube kurulması yönünde ortak görüş Merkez Yönetim Kurulu’na iletildi.

Daha sonra, şube kurucular kurulu oluşturulup, Merkez Yönetim Kurulu’nun 8 Mayıs 2004 tarihli kararı ve TBD Eskişehir Şubesi Kurucular Kurulu’nun kararı ile Geçici Yönetim Kurulu belirlenerek şube kuruluşu başvurusu Eskişehir Valiliği’ne yapıldı.

Tabi tüm bu çalışmalar yapılırken bir yandan da altyapı çalışmaları devam etmekteydi, Şube İnternet Sitesi ,E-Posta Listeleri, Üyelik Ön Başvuruları, Kısa Dönem Etkinlik Planları, Halkla İlişkiler ve Tanıtım vs.

Mevcut Dernekler Yasası ve Medeni Kanun arasındaki Şube Kuruluşu yönündeki farklı görüşlerden dolayı Eskişehir Şubesi kuruluş sürecinde bir çok sorunla karşılaştı ve halen bir kaç pürüz yaşanmaktadır fakat tüm bu sorunlar güçbirliği ve Merkez Yönetim Kurulu desteği ile giderilmektedir.

Maddi açıdan herhangi bir pürüz yaşanmazken, sorunlar sadece bürokratik yorumlardan kaynaklanmaktadır. 400’e yaklaşan üye sayımız ile kısa bir sürede Eskişehir’de bilişim denildiğinde ilk akla gelen isim olan kurumumuz başarısını kişisel bir başarı olarak algılanmamasını istiyorum.

Kurucular Kurulu ve Geçici Yönetim Kurulumuzdaki herkesin ve Merkez Yönetim Kurulu’nun ortak bir başarısıdır. Bu tür dernek STK çalışmalarında önemli konular, iyi bir liderlik ve proje yönetim bilincine sahip olmaktır.

Kurucularımızın hepsi üstün liderlik vasfına sahip ve ilimizin önde gelen isimlerinden oluşmaktadır. Bazen her STK’da ve her kurumda olabileceği üzere sorunlar yaşanmıştır ve bu sorunda biraz öncede söylediğim üzere herkesin liderlik vasfına sahip olmasından kaynaklanan tatlı sorunlardır.

Şu anda sıkı bir birlik ve beraberlik içinde bulunan Yönetim Kurulu Üyelerimiz ilimizin ve ülkemizin bilgi ve bilişim toplumu olması yönünde çalışmalarına hızla ve gayretle devam etmektedir.

Turk-internet.com: TBD Merkezi ile ilişkileriniz nasıl?

Uğur Akkuş: TBD Başkanı Rahmi Aktepe ve Yönetim Kurulu üyelerimiz ile olan yakınlığım, diğer tüm TBD üyelerimiz ile aynı olmakta olup, kişiler için değil TBD için çalışan ve nihayetinde Türkiye’nin bilişim toplumu dediğimiz değerlere kavuşup, katma değer kazandırma yolunda, en önemlisi de Bilgi Toplumunun bir ürünü olan bilgi ekonomisinin oluşumu için çalışan birisiyim.

Kısacası tüm üyelerimizle, TBD Merkeziyle, TBD Şubeleri be Temsilcilikleri ile oldukça samimi bir ortamda sıkı bir birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. Nihayetinde gerek ben gerekse Sn. Aktepe bir TBD üyesidir, makamlar geçicidir, önemli olan TBD’nin üstlendiği misyonu bir şekilde yerine getirebilmektir.

Gerektiğinde Merkez Yönetim Kurulu’nu en ağır eleştiren kişide olmuşumdur gerektiğinde en çok savunan kişide. Fakat hiçbir zaman bir insanın arkasından oldukça çirkin sözler söyleyip yanında pişkin şekilde samimi olan insanlara her zaman karşıyımdır.

Turk-internet.com: Uğur Akkuş’un başarısının sırrı bu açık sözlülüğünde mi?

Uğur Akkuş : Genç olmak büyük bir avantaj, sempati topluyorsunuz. Enerjik olmak, çok çalışmak ve sıra dışı yenilikleri keşfetmeye çalışmak ve başarmak için engel tanımamak, dürüstlük, internet ve TBD.

Turk-internet.com: Eskişehir’deki potansiyeli nasıl tanımlarsınız? Üniversiteler ile ilişkileriniz nasıl?

Uğur Akkuş: Eskişehir’de bildiğiniz üzere 2 tane üniversite var. Mevcut pozisyonda her iki üniversitede benim üniversitem olmuş oluyor. TBD’yi temsilen bir kişi olarak ayrımcılık yapamayacağım. Anadolu Üniversitesi ve TBD bir protokol imzalayarak Türkiye’nin en büyük e-öğrenme projesini otaya çıkardı.
Osmangazi Üniversitesi’nde aynı projenin tüm fizibilite çalışmaları ve altyapı çalışmaları 10 Şubat 2004’de bitmişti. Tabii ki bazı kurumlarda değişik sıkıntılar zaman zaman yaşaabiliyor, bunların çözülmesi belirli bir süreç ve yönetim kademelerinde bilişim kültürünün oluşmasını gerektiriyor ümit ediyorum ki, ECDL konusunda tüm süreçlerini tamamlamış olan Osmangazi Üniversitesi de kısa bir süre bilişim alanında ki başarılı çalışmalarına bir yenisini ekler ve Osmangazi Üniversitesi öğrencileri OGÜ’lü olmaktan dolayı yaşadıkları ayrıcalıklara bir yenisini eklerler.

Turk-internet.com: Düzenlediğiniz etkinliklerden söz eder misiniz? Yanılmıyorsam nisan ayında planladığınız Biltek 2005 Uluslararası Bilişim Konferansı gibi bir projeniz var.

Uğur Akkuş: Eskişehir Bilişim Sektörü açısından gelecek potansiyeli oldukça yüksek bir ilimiz, yalnız Eskişehir’deki bilişim sektörünün yaşadığı sorunlardan dolayı bir çok konuda sektörün önü ve özellikle genç girişimcilerin veya bilgi sermayesine sahip fakat maddi sermayesi olmayan kişilerin önü oldukça tıkalı ve bizler bu konuda bitmekte olan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı adı altında Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Teknokent yönetimi, Sanayi Odası ve KOSGEB ile görüşmekteyiz.

Eskişehir’de 10 Şubat 2004’den bu yana 5 Mayıs 2004 tarihinde Anadolu Üniversitesi Bilişim Günleri’nde bir çok etkinlik düzenledik. Türkiye’nin birey, kurum ve kuruluşları ile ilgili bilgi çağına girerken küresel rekabette üstünlük sağlanması ve insanlarımızın yaşam düzeyinin yükseltilmesi, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin kamu ve özel sektörde daha verimli kullanılabilmesi amacıyla üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğinin bir örnek olarak Türkiye Bilişim Derneği ve Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar işbirliği ile düzenlenen “Kamu ve Özel Sektörde Bilgi ve İletişim Teknolojileri’nin Verimli Kullanımı” konulu panel 30 Haziran’da üniversitemizde gerçekleşti.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye Bilişim Derneği 2.Başkanı İlker Tabak, İDEA E-learning Solutions Genel Müdürü Ufuk Akdağ, Devlet Planlama Teşkiletı Bilgi Toplumu Dairesi Planlama Uzmanı Murat İnce, OGÜ Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya gibi alanında uzman konuşmacıların yer aldığı panele ilgiyse büyüktü. http://www.eskisehir.tbd.org.tr/)

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi olarak ise Eskişehir Valimiz Sn. Kadir
Çalışıcı’nın önerisi ve destekleri ile yürüttüğümüz ve Eskişehir Bilişim Sektörünün hatta ve hatta Türk Bilişim Sektörü’nün can damarlarından birisi olacak bir proje hazırlanmaktadır.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi çok yakında bir basın toplantısı ile
açıklayacağız.

8 Ağustos 2004 TBD Eskişehir, Haller Gençlik Merkezi Baron&Barones Restaurant’da düzenlediğimiz Brunch BT isimli etkinliğimize Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili Sn. Murat Mercan’da katıldı.
Murat Mercan etkinlikte TBD üyeleri yaptığı sohbette Eskişehir’i bilişim merkezi yapmak istediklerini ve bu yüzden TBD Eskişehir Şubesi’ne ihtiyaç duyduklarını ve birlikte büyük projelere imza atmak istediklerini belirttiler.
TBD Eskişehir Şubesi Kısa Dönem Eylem Planımız içerisinde 3 Aralık 2004 günü “Tıp Bilişiminin Eğitimde, Tanı, Tedavideki Yeri ve Önemi” konulu TBD Antalya Temsilcimiz Sn. Prof. Dr. Osman Saka’nın yöneteceği bir panel düzenleyerek, Tıpın her alanında bilişimin faydalarını ve sorunlarını masaya yatıracağız.

15 Aralık 2005’de ise “Kobiler ve Bilişim” konulu TOSYOV Başkanı Sn. Hilmi
Develi’nin yöneteceği yine sektörün can damarı olan KOBİLER’i ele alacağız ve sorunlarını tartışacağız.

Panelde ayrıca genç girişimcilere sağlanan olanaklar ve Türkiye’nin bilişim konusundaki tek katma değer hamlesi olarak tanımlanan yazılım konusunda sağlanan teşvikler ayrıntılı bir şekilde işlenecektir.

15 Ocak 2005’de Türkiye’nin bir sorunu olan, özellikle AB müktesabatında sıkça karşılaşılan proje hazırlama konusunda bir eğitim programı düzenlenecek.

27-29 Nisan 2005 tarihlerinde ise sizin de söylediğiniz gibi bir etkinlik düzenlenecektir. Eskişehir’in değil, Türkiye’nin ve tüm Avrupa’nın gözünün ve kalbinin burada olacaktır. Bkz : www.Biltek2005.org

Turk-internet.com: Nedir bu etkinlik?

Uğur Akkuş: Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi tarafından organize edilen Biltek 2005 Uluslararası Bilişim Kongresi 27-29 Nisan 2005 tarihleri arasında Anemon Hotel Eskişehir’de düzenlenecek.

Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Ticaret Odası, TÜBİTAK, ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen Biltek 2005’de Konuk Konuşmacı olarak “Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu Genel Direktörü – Komisyoner Vivinia Reding katılacaklar. Biltek2005 Avrupa’nın en önemli bilimsel bilişim platformu olmayı hedefliyor.

Ana temanın yazılım olacağı kongrede bilişim teknolojileri her yönüyle tartışılacak. Yaklaşık 300 Uluslararası Bilim Adamının katılması beklenen Bitek 2005; Bilişim ve özellikle yazılım konusunda dünyanın en başarılı bilim adamları, sektörün profosyonelleri, bürokratları, teknotratları ve BT alanında karar verici siyasi mekanizmaları bir araya gelmesi ve bilginin, ihraç edilebilir, katma değer yaratabilir hale getirebilmesi yolunda, kısacası Bilgi Ekonomisi’ne giden yolda başarıya ulaşmak için nelerin yapılması gerektiği bilimsel ve icracı bir platformda belirlenecek. Ayrıntılı bilgi ve Aktif Katılım Çağrısı çok yakında ilan edilecektir.

Turk-internet.com: Son olarak iletmek istediğiniz düşünceleriniz ve Eskişehir’de bilişimle ilgilenenlere mesajınızı alabilir miyiz?

Uğur Akkuş: TBD sadece etkinlikleri ile sesini duyuran bir kurum değil, gerekli güncel konularda sektör adına görüşlerini bildiren, bilişim politikalarının belirlenmesine katkıda bulunan, sektör ile ilgili yasal düzenlemelerde öneriler getiren ve maddi imkansızlıklar dolayısı ile yayımlanamayan fakat bilişimcilerin başvuru kitapları haline gelmiş bir çok yayın üretmiştir ve üretmektedir.

TBD Eskişehir ile ilgili ayrınltı bilgiyi www.Eskisehir.tbd.org.tr adresinden öğrenebilir, merkezimize gelerek, Şube yada Temsilciliklerimizi ziyaret ederek öğrenebilir hatta ve hatta en önemlisi çalışmalarımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Etiketler: Söyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Murat Büke

Murat Büke

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • St. Petersburg Forumu, Rusya’nın Yeni Teknoloji Stratejisinin Sinyallerini Veriyor: Nadir Toprak Elementleri, Yapay Zeka, Yarı İletkenler ve Teknolojik Egemenlik
  • Türkiye Yapay Zeka Stratejisinde Yeni Dönem: Dijital Egemenlik Merkeze Yerleşti, Peki Bu Yeterli mi?
  • Teknoloji Girişimlerini İlgilendiren Yeni Düzenlemeler Yürürlükte
  • Washington Yapay Zekada Yavaşlatma Yerine Hızlanmayı Seçti: Yeni ABD Yapay Zeka Doktrini ve Riskleri
  • Dijital Dönüşüm ve Gazeteciliğin Küresel Krizi

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.