NAND tasarımı müzik, video ve diğer verilerin depolanması için çok uygun. Toshiba ve SanDisk, yeni flash memory* teknolojisi ile üretilecek ürünlerin bu yaz piyasaya çıkabileceğini söylediler.
Şirketler 8Gb’lk işlemcinin 146 milimetre boyutunda, 6 milyar bit yoğunluğa ya da santimetrekare’de 3 milyar transistöre sahip olduğunu bildiriyorlar. 2 adet 8 GB’lik NAND flash memory’nin, tek bir pakette 16GB’lik NAND Flash memory bileşenini olarak satılmasının planlandığı da açıklandı.
Yeni NAND flash memory işlemci çoklu hücre teknolojisini kullanarak 1 memory hücresinde 2 bit veri depolamayı mümkün kılıyor. Yani memory kapasitesi 2’ye katlanıyor. Devre tasarımı daha önceki nesil olan 90 nanometre’lik 4GB işlemcinin % 5’den biraz az daha genişi. Toshiba ve SanDisk ayrıca işlemcinin veri yazma hızının da hızlı okuma ve patlama modu teknikleriyle arttırıldığını söylediler.
İşlemcinin üretimi, en büyük flash memory üreticisi olan Samsung’a karşı Toshiba’nın daha önce açıkladığı yol haritası ile uygunluk gösteriyor.
Yarı iletkenler pazarının araştırma firması Web-Feet Research’den analist Alan Niebel geçtiğimiz günlerde San Fransisco’da yapılan 2005 Uluslararası Katı Hal Devre Konferansı’ndaki (International Solid-State Circuits Conference – ISSCC) büyük tanıtıma karşın, bu cihazın üretime girişinin çok hızlı olmayacağı görüşünde;
Toshiba ve SanDisk bu duyuru ile ilk MLC Samsung NAND 8 GB versiyonunu eylülde çıkaracağını duyuran Samsung’un önünde olduklarını gösteriyorlar. Bu bir deve karşı, 2 daha küçük devin (Toshiba ve SanDisk) savaşıdır. En büyük işlemciyi ilk onlar yapmış oldular.”
Niebel’e göre video filmleri saklamak için pazarda 8Gbit’lik bileşen gerekli. Niebel, Toshiba ve SanDisk’in 4Gbit’lik bir tekli hücre flash memory işlemciyi de gelecek yıl pazara sunacaklarını düşünüyor.
* Özel bir tür EEPROM. Bir kerede bir byte yerine bloklar halinde yeniden programlanabilir ya da silinebilir. Çoğu modern PC’nin içinde BIOS gerektiğinde kolaylıkla güncellenmesi için bir flash memory üzerine kaydedilir. Bu tür BIOS’lara genellikle flash BIOS denir. Flash memory’ler modemlerde de kullanılır çünkü modem üreticilerinin yeni protokolları güncelleyebilmesi mümkün olur.



Kaynak : 