8.8 Milyon civarı aktif müşterisi ile Türkiye’nin 2. mobil operatörü olan Telsim’de heyecan yükseliyor. 2.8 milyar $ muhammen bedelle açılacak ihale için bilgi dosyası alan firmalar arasında Rus Sistema, İspanyol Telefonica, İngiliz Vodafone, Norveçli Telenor, Çalık-Etisalat, Hong-Kong’dan Hutchison Whampoa ve Sabancı isimleri yer alıyor. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bilgi dosyası alan firma sayısını bugün 10 olarak açıkladı. Firma sayısının 15 civarı olabileceği sanılıyor.
Turkcell hisseleri üzerindeki Telia Sonera ve Alfa tartışmaları ve henüz tamamlanmasa da Türk Telekom’un % 55’inin Lübnan asıllı bir firmaya satılma sürecinde olması, Türkiye’nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim’in satış ihalesine dikkatleri topladı. Telekom kulislerinde, firmanın yerli-yabancı hangi firmaya gideceği üzerine çeşitli tahminler yapılıyor.
Bugün yapılan açıklamaya göre, ön yeterlilik incelemesi için son başvuru tarihi 19 Eylül’den 30 Eylül’e alındı. Çünkü hem başvuru yapan firmalardan bazılarının henüz hazırlıklarını bitiremediği, hem de son günlerde yeni firma başvuruları olduğu bildiriliyor. 13 aralıkta açık arttırma şeklinde yapılacak ihaleye katılmak için, ön yeterlilik alacak firmaların kapalı zarfla mali teklif verme süreleri 5 aralıkta tamamlanacak.
Uzun süre Uzan grubuna ait bir şirket olan Telsim, 2004 başında İmar Bankası’nın durumu nedeniyle grubun el konulan şirketleri arasında ve en parlaklarından birisi olarak değerlendiriliyor. Firma 5 milyonun altında bir abone sayısı ile TMSF’ye geçmişti ancak daha sonra TMSF tarafından atanan yönetimin başarılı politikası ile abone sayısını 1 yıl içinde % 50 fazla arttırdı. Genel Müdür Yardımcısı Aydın Çamlıbel turk-internet.com’a yaptığı açıklamada “Bizden şirketin değerinin mümkün olduğunca arttırmamız istendi. Biz de bunu yaptık. Bugün ilk aldığımızın 2 ya da 3 katı daha değerli sanırım” diyor.
Firmanın Uzan zamanından kalan, 2 çok uluslu firma ile yani Nokia ve Motorola ile uluslararası mahkemelerde süren davaları söz konusuydu. Ancak kısa bir süre önce TMSF, Nokia ile Telsim konusunda anlaşma yaptığını duyurdu. Motorola anlaşmazlığı üzerinde ise halen çalışılıyor. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bugün NTV TV’unda yaptığı açıklamada Motorola borcunu çözmeden Telsim’i satmanın mümkün olduğunu ama Motorola ile görüşmelerin sürdüğünü ve ciddi bir problem olmadığını, kısa bir süre sonra bu konuda da açıklama yapacaklarını söyledi.
Öte yandan geçtiğimiz hafta Uzan’ların Motorola ile görüşme yaptığı şeklindeki duyumlar konusunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de bir açıklama yaptı ve Uzan Grubu’nun Telsim’in borçları için ABD’li Motorola ile yaptığı görüşmeleri tamamen yetkisiz bir tasarruf olarak değerlendirdi. Reuters cuma günü yayınladığı bir haberle Uzan’larla Motorola arasında sözlü anlaşmaya varıldığını bildirmişti.



Kaynak : 