INM’in OS/2 işletim sistemi Microsoft ile birlikte 1985 yılında başlamıştı. Ancak Microsoft ile geliştiricilik işbirliği 1990’da sona erince anlaşma da bitmişti. OS/2 versiyon 3, 1992 yılında yayınlanmış ve WARP ismini de o tarihte almıştı. 4.versiyon ise 1996’da yayınlanmıştı.
OS/2 bütün hayatı boyunca Microsoft Windows ile rekabet etti ve yenemedi. Aslında OS/2 için sonun başlangıcı da IBM’in Linux’u kucakladığını açıkladığı 1999’da geldi. IBM açıkça OS/2 kullanıcılarına Linux’a geçmelerini tavsiye ediyordu.
IBM’in OS/2 sayfasında “IBM’de bu ürünün yerini alacak başka bir şey yok. IBM, OS/2 kullanıcılarına OS/2 istemci ve sunucu çevreleri için Linux’u alternatif işletim sistemi olarak öneriyor” diyor.
Aslında IBM, OS/2’den vazgeçti ama OS/2 kullanıcıları için pek de aynı şey söylenemez. 13.000’den fazla OS/2 kullanıcısı IBM’e OS/2 kaynağını ya da bir kısmını açma talebinde bulunuyor.
os2world.com’daki dilekçe’de şunları söylüyorlar;
“OS/2’yi kullanmaya devam etmek isteyenler ya da uzun süredir bu işletim sistemini kullananlar, OS/2’nin açık kaynağını alabilselerdi ne mükemmel olurdu. Bizim OS/2 geliştirici topluluğumuz da var. OS/2 için çeşitli açık kaynak yazılım (open source software – sic) geliştirdik ve geliştirmeye de devam etmek istiyoruz”
Ancak şu ana kadar IBM bu gruba OS/2’nin kaynağını açmak ya da açmamak yönünde bir cevap vermedi.
IBM, OS/2’yi resmi olarak pazardan çekti ama aralık 2006’ya kadar destek vermeye devam edecek. Sonrasında devam edeceklere de ücreti karşılığı destek verecek.



Kaynak : 