İnternet Haftası kapsamında 13 Nisan’da Ankara’da düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman, Türkiye’deki bilişim şirketlerinin kendi ürün ve çözümleri yerine tamamen ithal ürün ve çözümler kullandıklarını söyledi. Örnek olarak E-Devlet Kapısı’nı veren Tekman, ihaleye teklif veren firmaların hepsinin yerli entegratör firmalar olmakla birlikte, önerdikleri çözümlerin hepsinin dış kaynaklı olduğunu kaydetti. Tekman şöyle dedi;
Yani birileri yurtdışında kendi e-devlet kapılarını kurmak için düşünmüşler, emek ve para harcamışlar, bu çözümü kullanmışlar ve sonrasında bizim e-devlet kapımızı kurmaya talip olmuşlar. Biz de çözümü kendimiz oluşturmak yerine hazır çözümlerin adaptasyonunu tercih etmişiz. Bunun yerine yerli girişimlere öncelik verseydik, birkaç yıl sonra bizim firmalarımız dünyanın farklı yerlerinde e-devlet kapısı çözümleri satıyor olacaklardı.
Tekman, konuşmasında şunları ekledi;
Kamunun alımlarını düzenleyen Kamu İhale Kanunu’nda yerli üretimi destekleyici maddeler ve hükümler var. AB sürecinde ve küreselleşen ekonomide bu tip destek ve teşvikleri gittikçe daha az kullanabilir durumda olacağız. Henüz vakit çok geç değilken bu hükümleri yerli yazılım üretimini desteklemek için kullanmak önemli bir etki yapacaktır diye düşünüyorum. Tabii bu yolu seçmeyip Hindistan ve Pakistan gibi farklı bir beyin göçüne geçişi de tercih edebiliriz. Bu şekilde, bizim yetiştirdiğimiz nitelikli işgücü küresel aktörlerin üretim elemanları olarak görev yapar, kağıt üzerinde bir yazılım ihracatı gerçekleşir, ancak değer katan unsurlar bizim kontrolümüzde olmadığı için gelişme yalnızca görünüşte olur.
Pardus, 18 Nisan’da İzmir’de
Ulusal işletim sistemi Pardus, İnternet Haftası çerçevesinde Salı günü İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda 17.20-18.20 saatleri arasında İzmirliler ile buluşacak.
www.pardus.org.tr
Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geliştirilmiş, Linux temelli, ulusal işletim sistemidir. Pardus altyapısı, mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilecek ve kullanılabilecek şekilde görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla tasarlanmış, maksimum esneklik ve performansı bir arada sunabilecek modüler bir yapıda oluşturulmuştur. Pardus Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılmakta ve kullanılmaktadır.



Kaynak : 