Bütün dünyada 3G cep telefonu yatırımlarının başarısızlığa uğradığını, ya da projelerin maliyet nedeniyle iptal edildiğini görüyoruz ama bir yandan da cep telefonlarından mobil video izleme trendinin yükseldiği görülüyor. Gerçi araştırma grubu NPD’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, cep telefon kullanıcıları arasında mobil video izlemenin yaygınlaşmasına kadar alınması gereken çok yol var.
Rapora göre, şubat 2006 itibariyle kullanımda bulunan tüm cep telefonlarının %28’inin dijital video oynatabilirken, kullanıcıların ancak %1’i bu olanağı kullanıyor. Önümüzdeki 6 ayda bu sayının hızla yükselmesi ve mobil kullanıcıların % 12’sinin mobil video kullanır hale gelmesi bekleniyor.
Diğer yandan, sayıca çok az da olsalar, mobil video kullanıcılarının yarısından biraz daha fazlası (%51) telefonlarında, haftada en az 1 kez video seyrediyorlar. NDP Grup mobil içerik araştırma müdürü Drew Hull;
Son dönemde, cep telefonları üzerinden verilen premium servisler, büyük bir sektör halini aldı. Bu nedenle, mobil video pazarında iyi bir pozisyonda bulunmak isteyen cep telefonu operatörleri, servis sağlayıcıları ve video içerik şirketlerinin, mobil telefon kullanıcılarının beklentilerini anlamaları özellikle önemli.
Cep telefonlarında video izlemek için kayıt yaptıranlar, şu anda bu servis için ortalama aylık 10.70 $ ödüyor. Yapılan anketlerde, mobil video içeriğine abone olmayı düşünen tüketiciler, aylık üyelik için 6.50 – 8.50 $ arasında bir fiyat ödemeye razı olduklarını belirtiyorlar. Ek olarak, şu andaki kullanıcıların %77’si ve abone olmayı düşünenlerin %69’u cep telefonlarından TV yayını izleyebilmeyi istiyorlar.
NPD’nin Mobil Video Raporu, Web-tabanlı bir araştırmaya dayanıyor. İncelemeye, 13-17 yaş arası gençlerden ve 18 yaş üstü yetişkinlerden, dengeli bir örnekleme ile oluşan kesim davet edildi. Sonuçta araştırma 2,207 cevap ile oluşturuldu.
Mobil Reklam Ana Gelir Kalemlerinden Birisi Olacak
Öte yandan mobil videoların başka bir kolu olan mobil reklamlar alanında, IDC’nin yaptığı bir araştırmaya göre, operatörler ses gelirleri azaldıkça, bunu veri gelirleri ile telafi etmeye çalışıyorlar. İşte bu nedenle mobil operatörler, gelecek yıllarda, pek çok başka alanın yanında, stratejilerinin anahtarı olarak mobil reklamcılığa da önemli bir yer vermek durumunda olacaklar.
Mobil reklamcılık, muhtemelen yeni bir gelir kaynağı olarak, mobil zincire değer katacak. Ancak mobil reklamcılığın en iyi nasıl yapılacağı konusunda henüz bir standart yok. Pek çok ticari model öngörülüyor. Bunların hangisinin daha iyi çalışacağı ise deneme-yanılma yoluyla bulunacak. Tabi bulunulan pazarın dinamikleri ve karakteristikleri, mobil reklamcılığın başarısındaki ana faktörler olacak.
Mobil reklam ayrıca, cep operatörlerinin off-portal stratejilerini ve gelirlerinin önemli bir parçasını şekillendirecek gözüküyor.
Off portal, mobil operatörlerin aktif bir şekilde desteklemeye çalıştıkları portaller. Buradan şu anda örneğin cep telefon logo ve melodileri yüklenebilir. Gelecekte ağırlık, mobil oyunlar ve video klipler’de olacak. İşte bu portallerin bir fonksiyonu da, mobil reklamcılık alanında çok daha büyük olanaklar yaratması olacak. Ücretsiz tarama veya sabit fiyatlandırma planlarının tanıtımı gibi alanlar dışında, markalarca sponsorluğu üstlenilmiş içerik sunmak mümkün. İçerikler ise servis tipine göre, sağlanma şekline veya chat grupları gibi toplulukların oluşturulmasına göre değişebilir.
Saygı duyulan bir servis olduğu sürece uç kullanıcılar mobil reklamı kabul edecek ama spam almak istemeyeceklerdir. Kullanıcılar ancak reklamların hedef grubuna yönelik olması, kullanışlı ve anlamlı olması durumunda sisteme katılmaya gönüllü olacaklardır.



Kaynak : 