Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde 8Gbps Fiber Kanal’ın 4 Gbps hıza göre fiyat açısından bir avantaj sağlamayacağını öngörüyor. Bu nedenle, rapora göre, 1 Gbps Fiber* Kanal’ın yaklaşık beş yıl, 2 Gbps Fiber Kanal’ın ise dört yıl süren hakimiyetinde olduğu gibi, 4 Gbps Fiber Kanal da önümüzdeki beş yıl boyunca pazarın hakimi olacak.
SAN**’ın kurucusu ve aynı zamanda yönetici analisti olan Tam Dell’Oro bir açıklamasında;
Genelde, imalatçılar tüketicilere bant genişliğinde gigabit başına fiyat avantajı sağlayan daha yüksek hızlı çözümler bulur ve kurarlar.
8Gbps Fiber Kanal yada 10 Gbps Ethernet, 4 Gbps’ye göre fiyat avantajı sağlayana kadar, 4 Gbps mantıklı seçim olacaktır.
diyor. Ayrıca, Ethernet’in 10 Gbps hızındaki 15 metre uzaklık limiti ve lazer seğirme problemlerinin aynısının, 8Gbps Fiber Kanal’da da olacağını sözlerine ekliyor.
Beş yıllık tahmin, veri depolama ihtiyacının, felaket’in ardından düzelme planı ve uyum sorunu gibi faktörlere bağlı olarak büyümeye devam edeceğini, kullanıcıların SAN’larını bir sonraki yüksek hıza çıkarmaları bakımından birçok seçenekleri olacaklarını gösteriyor. Bu seçenekler 8 Gbps Fiber Kanal, 10 Gbps Ethernet ve 10 Gbps iSCSI’yı içeriyor.
Rapora göre,
iki kat depo ihtiyacı arttıkça ve kullanıcılar SAN’larını büyüttükçe, mümkün olan en ucuz teknolojiyi seçeceklerdir. Ethernet ve iSCSI gibi alternatif teknolojilerin daha yüksek hızlara ulaşmaları bu teknolojileri daha etkin hale getiriyor. Bununla birlikte özellikle iSCSI, tüm zamanların en düşük fiyatlarına ulaşan Fiber Kanal anahtarları ve host bus adaptörleriyle rekabette oldukça zorlanacaktır.
Rapor, iSCSI’nin endüstride hareketlik oluştururken, Ethernet’in Fiber Kanal’a meydan okuma şansı çok büyük olacağını, çünkü çoğu şirketin zaten Ethernet networkleri kullandığını ve bu teknolojiye alışık olduğunu gösteriyor.
Ayrıca araştırma şirketi, Ethernet ve iSCSI’nın paketlerin iletiminden önce bir ön kurulum yapmadıkları için Fiber Kanal’a göre daha az güvenilir olduklarını belirtiyor.
Dell’Oro Group’a göre, SAN uygulamaları için Ethernet’in Fiber Kanal ile rekabet edebilmesi yada edememesi bant-genişliğindeki gigabit başına ücretine bağlı.
Araştırma firması şu anda 4 Gbps Fiber Kanal modüler anahtar port fiyatının 10 Gbps modüler fiber Ethernet’inkinin yarısından daha az olduğunu belirtiyor (bant-genişliğindeki gigabit başına 150$-400$). Rapor şöyle diyor:
Bu fiyatlandırma dinamikleri ile makul olan, mantıklı alıcının SAN’ını Fiber Kanal üzerinden çalıştırmayı tercih etmesidir.
* Noktadan noktaya veri iletimi ile depolama sunan bu teknoloji, hub’lar yardımıyla tek noktadaki bir veri depolama ünitesini paylaşılmış bir biçimde kullanıma açabiliyor.İsminin de çağrışım yaptığı gibi Fiber Kanal arabirimi, kilometrelerce uzaktaki disk üzerinde kasanızın içindeki scsi diskten defalarca kat daha hızlı çalışabilme olanağı sunuyor.
** Storage Area Network (Veri depolama alan networkü)



Kaynak : 