Kaçak ve çalıntı cep telefonlarının kayıt altına alınması ve sonraki durumun takibi amaçlı olarak Telekomünikasyon Kurumu tarafından geçen yıldan itibaren başlatılan uygulamada, özellikle cep telefonlarının çalınmaları durumunda sorun olduğu bildiriliyor.
Tüketiciler Derneği, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada son dönemde cep telefonu çalınmalarının arttığını ve Telekomünikasyon Kurumu’nun da tedbir almadığını iddia ederek, suç duyurusunda bulundu.
Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Yönetim Kurulu ve Hukuk Komisyonu Üyesi Av Önder Özer konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;
Yasasın verdiği görevi yapmayarak cep telefonu hırsızlığını engellemeyen Telekominikasyon Kurumu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduk.
dedi. Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Yönetim Kurulu ve Hukuk Komisyonu Üyesi Av Önder Özer; konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
Artan cep telefonu sayısı, çok fonksiyonlu ve pahalı cep telefonlar hırsızların iştahını kabartırken, bu alanda yapılan yasal düzenlemeyi hayata geçirmesi gerek Telekominikasyon Kurumu görevini yapmamaktadır.
Çalınan cep telefonları ile ilgili olarak tüketici hemen savcılıklara suç duyurusunda bulunuyor. Savcılıklar ise 5392 sayılı kanun 25/d maddesi gereğinde görevli olmadıkları için ‘görevsizlik’ kararı vermekteler. Savcılık kararı üzerine tüketici TK’ya müracaat ediyor. Ancak TK yasal görevini yerine getirmeyip tüketiciyi savcılığa yönlendiriyor. Tüketici pes etmek zorunda kalınca da hırsızlara gün doğuyor.
Telekomünkasyon Kurumu, bu konudaki toplumsal beklentiyi adeta görmezlikten gelmekte, yasaların kendisine yüklediği görevleri yapmamakta, 5392 Sayılı Telsiz Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’unla kendisine verilen görevi yapmadığı yetmezmiş gibi kurulun www.tk.gov.tr adresindeki düzenlemeler adlı bölümde ilgili 5392 sayılı kanuna bile yer vermeyerek tüketicileri mağdur etmektedir.
Kurumun bu sorumsuz davranışı hırsızların iştahını kabartırken, tüketicinin kişisel ekonomisi ve büyük çoğunluğu ithal olan cep telefonları yüzünden ülke ekonomisi büyük zarar görmesine neden olmaktadır.
Cep telefonu çalınan tüketici, Telekomonikasyon Kurumu’nun ilgisizliği ve savcılıkların yasa gereği görevsizlik karar vermesi yüzünden hak arama mücadelesinde kurumlar arası mekik dokumaya ve devlet eliyle bir kez daha mağdur edilmeye çalışılmaktadır.
Yasa çalınan cep telefonlarının sahibi tarafından Telekomonikasyon Kurumu’na yazılı olarak bildirilmesini, çalınan numaranın elektronik sistem aracılığıyla tespitinden sonra kurum tarafından, savcılıklara suç duyurusunda bulunulmasını öngörmektedir. Yerine getirilmeyen bu yasal görev nedeniyle kurum yetkilileri hakkında “görevi ihmal ve kötüye kullanma” suçlarından haklarında suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonrasını yargı çözecektir.
dedi.
5392 Sayılı
TELSİZ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Bilgi ve ihbar merkezi
MADDE 25d.- Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar için Kurum, bilgi ve ihbar merkezi kurar veya kurdurur. Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için Kurumun bilgi ve ihbar merkezine başvurur. Kurum, şüpheliye isnat edilen suça ilişkin bilgi elde ettiğinde Cumhuriyet Başsavcılığına bildirir.
KONYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKAYETÇİ : TÜKETİCİLER BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ
Hastane Cad Belediye İşhanı No 46 Kat 8 D 30 KONYA
SANIKLAR : Telekominikasyon Kurumu Başkan, Kurul Üyeleri ve İlgili Yardımcıları
GMK Bulvarı Yeşil Irmak Sk. N:16 Demirtepe Ankara
SUÇ : Görevi ihmal ve kötüye kullanma
OLAY : Cep telefonlarını çaldıran vatandaşlarımızın derneğimize başvurmaktadırlar biz de dernek olarak onlara Cumhuriyet Savcılıklarına şikayet etmelerini tavsiye etmekteyiz. Cep telefonları çalınan vatandaşların yaptığı başvurulardan bir kısmı dava açıldığı gibi büyük bir kısmı da delil yetersizliğinden takipsizlik kararıyla sonuçlanmaktadır.
Sayın savcılarımız takipsizlik kararların da “5392 sayılı yasanın 25/d maddesine göre cihazı çalınan şahsın Kurum (Telekominiksyon Kurumu) Bilgi ve İhbar merkezine başvurması. Kurumun suça ilişkin bilgi elde edildiğinde Cumhuriyet savcılıklarına bildirmesi halinde işlem yapılacağı” şeklinde karar verilmektedir.
5392 sayılı yasanın 25/d maddesi incelendiği zaman ekte sunulan kararlarda da belirtildiği gibi Telekomünikasyon Kurumu’na böyle bir görev yüklemiştir. Dolayısıyla kurum vatandaş tarafından kendisine başvurulduğunda telefon hakkında bilgi elde ettiği zaman savcılığa bildirmesi gerekmektedir.
Ancak savcılık kararı sonucu kuruma yapılan bütün başvurulara kurum tarafından ekte sunulan “…… kurumun çalınan telefonları bulmak gibi bir görevi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılıklarına başvurulması gerekmektedir.” şeklinde hukuka aykırı standart matbu cevaplar verilmektedir.
Tüketicilerin defaatle ve 5392 sayılı yasanın 25/d maddesini de belirterek yaptığı başvurulara Telekominikasyon Kurumu matbu ve anlamsız cevaplar vermekte ısrar ederek suç işlemekte ve bu suçu sürdürmektedir. Yasanın açık hükmüne aykırı olan bu ısrar nedeniyle tüketicilerin ve kamunun zarara uğratılması söz konusu olmaktadır.
Bu nedenle kurum yetkililerinin TCK’nın 257/2 maddesi gereğince “Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan yada kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi..” cezalandırılmasını istemek zaruri hale gelmiştir.
DELLİLLER : Konya Cumhuriyet Savcılığının 2006/8283 sayı ve 31/05/2006 tarihli kararı (ekte), Kurum tarafından gönderilmiş 15745-8428 ve 15/706-8405 sayılı cevap yazıları ve kurum kayıtlarında tutulan vatandaşların başvuru dilekçeleri ve bu dilekçelere verilmiş cevaplar nüfus kaydı vs. delil.
HUKUKİ SEBEBLER : 5392 sayılı yasanın 257/2 ve diğer İLGİLİ MADDELERİ
NETİCET-İ TALEP : Arzedilen nedenlerle kanunun kendisine yüklediği görevi yerine getirmeyen kurum yetkili ve görevlilerinin CEZALANDIRILMASINI, arz ve talep ederim.
Ekler
1- Yetki Belgesi
2- Telekominikasyon Kurumu cevapları
3- Savcılık Kararları
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
Konya Şube Başkanı
Kemal Özer



Kaynak : 