Mali Suçları Araştırma Kurumunun (MASAK) Teşkilat ve Görevler ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki kanun tasarısı, dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TCK’da, suç olarak tanımlanan kara para suçuyla mücadele amacıyla hazırlanan tasarı, MASAK’ın, Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kurum olmasını öngörüyor.
Kanuna göre, Teröre maddi destek sağlayanlar, bu para terörde kullanılmasa bile hapis cezası alacaklar. Kara para ile mücadele için oluşturulacak kurul, bilgi işlem sistemlerine girmebilecek.
Yükümlüler, nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri işlemlerde, nam veya hesaplarına işlem yapılanların kimliklerini tespit etmek zorunda olacaklar. İşlemlere konu malvarlığının, yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususların, MASAK’a bildirilmesi zorunlu olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler, tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar, MASAK’a ve denetim elemanlarına istenilen her türlü bilgi, belge ve kayıtları vermekle yükümlü olacak. MASAK, bu tür kuruluşların sistemlerine de belirli koşullarla girebilecek. Kanun gereğince yükümlülüklerini yerine getiren gerçek ve tüzel kişiler, hiçbir şekilde hukuki ve cezai bakımdan sorumlu tutulamayacaklar. Özel kanunlarda hüküm olsa dahi, şüpheli işlem bildiriminde bulunanların, kimlikleri gizli tutulacak. Bu kişilerin güvenliklerinin sağlanması için mahkemece önlemler alınacak.
MALVARLIĞINA ELKONULACAK:
Aklama suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki usule göre malvarlığı değerlerine elkonulabilecek. Terör eylemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılması kastıyla fon sağlayanlar veya toplayanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 150 günden bin 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabilecek. Bir tüzel kişiliğin hukuken veya fiilen yönetiminden veya denetiminden sorumlu bir kişi, bu sıfatıyla aynı suçu işlerse, ayrıca tüzel kişiler hakkında da bunlara özgü güvenlik tedbirleri uygulanacak.
Yasin El Kadı tartışması
MASAK görüşmeleri sırasında, muhalefet Yasin El KAdı ile ilgili eleştirilerde bulundu. CHP’li vekillerin konuşmaları özetle şöyle:
Ali Kemal Kumkumoğlu: “Tasarı, siyasetin kirlenmişliğiyle mücadele eden bir kurum olan MASAK’ı devre dışı bırakma yasa tasarısıdır. Mali suçları rüzgara havale ediyoruz. Savcılar, kara parayla mücadele konusunda müracaat olmadan hiçbir şey yapmayacaklar. Başbakan Erdoğan, Yasin El Kadı için ’Ona kefilim’ diyor. Burası aşiret devleti mi?”
Atilla Kart: “Avrupa Adalet Divanı, Yasin El Kadı’nın mal varlığının dondurulması yönünde karar aldı. Sayın Başbakanın suç ilişkilerini himaye eden tavrı bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bulgulara rağmen Neden Yasin El Kadı himaye ediliyor? Kendisine kefil olunuyor. Bunu tartışın.”



Kaynak : 