New York’ta yapılan AJAXWorld konferansında Rubel, elinde AJAX’ın sayfa görünürlülüğün (impression) yerini neyin alacağına dair öngörülerde bulunmasını sağlayacak sihirli bir formül bulunmadığını belirtmekle birlikte yine de bu yönde bazı fikirlere sahip olduğunu açıkladı.
Web’in evrimini “me2revolution (bizim devrimimiz)” olarak niteleyen Rubel, Web kullanıcılarının sayısında bir artış olsa da, en çok ziyaret edilen sitelere giriş yapan tekil ziyaretçilerin (unique visitor) sayılarında bir düşüş yaşandığını, Edelman’dan alınan istatistiklerle ortaya koydu.
Bunun sebebi ise insanların içeriğe ulaşabilmek için, web günceleri dâhil artık pek çok yolun bulunması. Rubel bu durumda Internet pazarlayıcılarını bu günlere taşıyan kıstasların artık aynı önemi taşımadıklarını belirtiyor.
Rubel söz konusu konferansta dinleyicilere “Artık, sayfa görünürlülüğünün (impression) öleceği bir çağdayız,” dedi ve ekledi “Bir 1.0 ölçütü ile canlı olarak açılan videoları izleyebildiğimiz, dünyanın herhangi bir yerinden istediğimiz içeriğe ulaşabildiğimiz ve istediğimiz bir içeriği dünyayla paylaşabildiğimiz bir ortamda sayfa görünürlülüğü (impression)* artık modası geçmiş bir kıstastır.”
Rubel “Bu süreç toptan gerçekleşen bir süreç olduğundan bir model olarak sayfa görünümü hızla yok olacaktır,” diyor ve ekliyor “sayfa görünürlülüğüne (impression) 3 yıl süre tanıyorum, sonra yok olacaktır.”
Rubel her ne kadar bazı içerik sağlayıcılarının yolcu, bazılarınsa şoför konumunda olsalar da, tüm içerik sağlayıcılarının artık aynı otobüste yolculuk ettiklerini açıkladı. Rubel’e göre içerik sağlayıcıları için anahtar faktör, diğer kişilerin de kendi içeriklerini kullanabilecekleri bir pencere yaratmak ve diğer içerikleri de bu sayede kendi sitelerinde kullanmak.
Rubel’in tarif ettiği “pencere”, araçlaştırılmış bir koddan ibaret. Burada ifade edilen ‘araç’ ise kolaylıkla başka bir sitede veya bir kullanıcının masa-üstünde kullanılmak üzere tasarlanmış ve içerik barındırabilen küçük bir element. En iyi gereçler genellikle AJAX kullanıyorlar.
Rubel “Medyadaki ‘araçlar’ esaslı ve büyük bir değişim anlamına geliyorlar,” diyor. “Artık insanlar başarıyı bir sitede kaç kişinin bulunduğu ile değil, nerede yaşıyor olursa olsun kaç kişinin sitedeki içerikle etkileşimde olduğu ile ölçüyorlar.”
İşte Rubel’in “me2revolution” olarak ifade ettiği bu: sadece katılımla ilgili değil, aynı zamanda Internet’te tekrar kullanılmak ve dolaşmak üzere tasarlanmış içerikle de ilgili olan olağanüstü genişleme.
Rubel “AJAX işletme sorunları için gerçekten bir çözüm sunuyor, peki ya sizin sunduğunuz içeriği takip eden izleyicilerinizle yapmak istedikleri şeyleri gerçekleştirmelerini sağlamak üzere nasıl çalışıyorsunuz?” diye soruyor.
Rubel’e göre me2revolution’da web güncesi yazarları ve diğer kullanıcıların istekleri tipik olarak 3 farklı öğeye ayrılabilir: para, şöhret ve trafik.
Peki içerik sağlayıcılar sayfa görünürlülüğünün (impression) geçerliliğini yitirdiği bu yeni dönemde nasıl para kazanabilirler? İşte bu cevaplanması zor bir soru.
Rubel reklâm sponsorluğundaki içerikler için her zaman sektörde bir yer bulunamayabileceğini ancak yine de pek çok yerde varlıklarını sürdüreceklerini iddia ediyor. Örnek olarak ise Reuters tarafından üretilen ve tüm trafiği sadece Reuters haber ajansına yönlendiren bir aracı gösterdi.
Rubel içerik araçlarının reklam içermemesi için hiçbir gerekçenin olmadığını öne sürüyor. Rubel’in bakış açısına göre bir pazarlamacının insanların her gün girip baktıkları güvenilir bir içerik aracına bir reklam vermesi her iki taraf için de kazandıran bir durum olacaktır.
Rağbet gören yüksek-değerdeki bir içerik yayınlayan araçlar için bir üyelik modeli de, içerik sağlayıcılar için oldukça iyi bir model olacaktır.
“Herkesin büyük sayıda sayfa görünümleri istediği bir geçiş sürecindeyiz, ancak içerik sayısının artmasıyla ve seçilip ayrılacak çok fazla içeriğin olması ile birlikte, bu istek de azalmaya başlayacaktır,” diyor ve ekliyor “Başarılı olmak için insanların olduğu yöne doğru ilerlemesiniz.”
* Sayfa görünürlülüğü (impression) internet reklam pazarlamalarında en çok dikkate alınan 2-3 kriterden birisi. Bu sayı, sitenin 1 ay içinde kaç sayfasının okunduğunun dolayısıyla popülerliliğinin bir ölçütü.



Kaynak : 