Avrupa parlamentosu, cep telefonu operatörlerinin roaming gelirlerini çok yüksek bulduğu için 2 yıldır bu konuda çalışıyordu. Nitekim bugün parlamentoda roaming fiyatlarının düşürülmesi yönünde yapılan oylama sonrası Vodafone bir açıklama yaptı ve kendi kullanıcılarının 2005 yaz dönemine nazaran, bu yılki roaming giderlerinin % 40’ın üstünde deşeceğini belirtti. Vodafone bu düşüşün nedenini geçtiğimiz yıllarda başlattığı Vodafone Passport ve Vodafone World tarifeleri ile olarak gösteriyor.
2005 yılında devreye alınan Vodafone Passport’un Vodafone’un kendi ve işortakları networkünde, çoğunluğu Avrupa’da bulunan 12 milyon abonesi olduğu bildiriliyor. Vodafone bu abonelerin, daha sonra yürürlülüğe girecek olan Euro-tariff’den bile % 40 aşağıda olacağını açıklıyor. Bu konuda açıklama yapan Başkan Arun Sarin şöyle diyor :
Vodafone, roaming müşterilerine daha iyi değerler ve seçenekler sunarak pazarı yönlendiriyor. Sonuçta,Passport tarifemizi seçen 12 milyonun civarı kullanıcı roaminge ortalama % 40 daha az ödüyor. Passport, hali hazırda düzenleyicinin yayınlayacağı Euro-Tariff*’in bile altında.
Vodafone, Avrupa’da bulunan 80 milyonun üstündeki kullanıcısının, roaming tarifeleri konusunda bilgilendirildiklerini de hatırlatıyor.
* Euro-tariff, Avrupa Parlamentosunun roaming konusunda cep operatörlerinin uygulamalarını fahiş bularak, düzenleme kararı vermesi sonrası hazırlanan ve ilk 12 ay boyunca, çağrı yapma durumunda maksimum 0,49 Euro cent ve çağrı alma durumunda 0,24 Euro cent fiyat uygulanabileceğini planlayan düzenlemedir.
Avrupa düzenleme kurumu bu rakamları hesaplarken roaming çağrılarının 2/3’ünün yapılan çağrı, 1/3’ünü ulaşan çağrı olduğu kabulunu yapıyor (Yani : 0,49 x 0,66 + 0,24 x 0,33)



Kaynak : 