ITU’nun ICO Global Communication ve Commonwealth Business Council ile yaptığı anlaşmaya göre, ICO, felaketi önlemeye ve herhangi bir doğal felaket sonrası hem sesli haberleşme, hem de teletıp (telemedicine) dahil çeşitli telekom uygulamalarına yönelik olarak F2 uydusundan kaynak sağlayacak.
ICO, hergün 1 saatlik bir kaynağı ITU’ya ülkelerin hazırlıkları, erken uyarı bilgilendirmesi ve hızlı cevap çalışmaları için ayıracak. Felaket olması durumunda ise, ayırdığı kaynak miktarı yardım ve destek hizmetlerinin ihtiyacına göre ayarlanacak.
ITU Genel Sekreteri Dr.Hamadoun Toure ”CO Global Communications ve Commonwealth Business Council ile kurduğumuz bu işortaklığı ile ITU insan hayatını korumada önemli bir adım atmış oldu” dedi.
Dünya son yıllarda depremler, tsunamiler, kasırgalar, seller, volkanik patlamalar, toprak kaymaları ve orman yangınları gibi pek çok doğal felaketi üstüste yaşıyor ve sadece2006’da doğal felaketler nedeniyle 21,800 kişinin öldüğü raporlanıyor. Bunların % 95’inin de gelişmekte olan ülkelerin vatandaşı olduğu bildiriliyor.



Kaynak : 