Türk Telekom mevcut durum hakkında medya ve kamuoyunu bilgilendirmek için bugün saat 15:30’te, Ankara Türk Telekom Genel Müdürlük Binası’nda, Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr.Paul Doany, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, Pazarlama Direktörü Erem Demircan ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Gökhan Bozkurt’un katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.
TV kanallarının da canlı olarak verdiği bu basın toplantısında Türk Telekom yetkilileri her birisi kendi alanı ile ilgili açıklamalar yaparken, genel anlamda vurgu yaptıkları konular şu şekildeydi :
- VII. Dönem Toplu İş Sözleşmesi kapsamında Türkiye Haber-İş Sendikası ile yapılan görüşmeler 15 Ekim tarihinde saat 12.30’da başlamış ve sabah saatlerine kadar sürmüştür. Ancak bu görüşmeler anlaşmazlık ile sonuçlanmıştır.
- Yapılan görüşmelerde sözleşmenin ilk yılı yüzde 10, ikinci yıl ilk altı ay yüzde 4+Enflasyon farkı ve ikinci yıl ikinci altı ay için de yüzde 4+Enflasyon farkı; Sosyal kalemlere ilk yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 4 oranında artış teklif edilmiştir. Bu artış oranlarına sendikanın talepleri doğrultusunda önceki teklifler yenilenerek ulaşılmıştır. Ancak bu noktadan sonra sendika tarafından daha önce anlaşılan idari maddeler tekrar gündeme getirilerek adeta grev zorlanmıştır.
- Şirket bünyesinde sendikaya üye olanlar ile üye olmayan ancak aynı ünvanda aynı kıdemde görev yapanlar arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesi de hedeflenmiştir. Bu teklif aynı unvanda ve aynı kıdemde görev yapanlar arasındaki ücret farklılığının, kademeli olarak düzeltilmesini de içermektedir. Ancak teklifimiz kabul edilmeyerek düşük ücret alan çalışanlarımız mağdur edilmiştir.
- Bu düzeltme ile ilgili, 25 milyon YTL’lik ilave bir bütçenin ayrılması ve ücret farklılığının bu bütçe kullanılarak 2008 yılı içinde kademeli bir şekilde giderilmesi önerilerimiz arasında bulunmaktadır.
- Sendikaya tabi çalışanlarımızın ücretleri piyasanın ortalama yüzde 59 üzerindedir. Buna rağmen enflasyonun üzerinde bir ücret zammı teklif edilmiştir.
- Sözleşmenin kapsamı, çalışma süreleri, Sendikaca tek taraflı olarak unvan değişikliği, şirkete yeni işe alınacaklarla ilgili olarak ücret ve işe alım yönteminde Şirketin karar mekanizmasına müdahil olma istekleri, ücret farklılığının giderilme zamanı ve ayrılan bütçe konusunda Türk Telekom Yönetimi tarafından tüm olumlu yaklaşımlara rağmen sendikanın anlaşılamayan olumsuz yaklaşımı görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.
- Grevin başladığı ilk günde fiber altyapımızda birkaç noktada dış müdahale ile kesilmeler olmuştur. Edirne yurtdışı, İzmir’de iki ayrı güzergah, Bursa’da iki ayrı güzergah, Afyon-Burdur, Adana-Ceyhan, Ankara-Ümitköy-Çeltikçi, Mersin-Antalya, Batman ve dört ilçesi bu kesilmelerden etkilenmiştir. Görev başında olan personelimiz bu arızaların tamamını hızla gidermiştir.
- Sendika yönetimi ile yapılan görüşmelerin bittiği saat olan 02.30 sonrasında birçok noktada fiber kabloların kesilmesi bizlerde bu olayların organize olduğu ve tek noktadan yönlendirildiği yolunda bir intiba uyandırmıştır.
- Ancak bu tür olayların greve katılmak zorunda kalan çalışanlarımızın birçoğu tarafından onaylanmadığını ve üzülerek izlendiğini biliyor ve takip ediyoruz.
- Grev kanuni bir haktır ve şirketimiz tarafından çalışanlarımızın bu haklarını kullanması saygıyla karşılanmaktadır. Ancak kablo kesme-yakma gibi sabotaj eylemleri birer suçtur. Bu eylemler konusunda kanuni merciler nezdinde gerekli adımlar atılmaktadır.
- Müşterilerimizin ve tüketicilerimizin minimum sıkıntı yaşaması için elimizden gelen yapılmaktadır. Greve katılmayan çalışanlarımız 24 saat esasına göre yoğun bir tempoda çalışacak şekilde her türlü müdahaleye hazır olarak örgütlenmiştir.
- Çalışanlarımıza da desteklerinden dolayı teşekkür etmekteyiz.
Toplantıda ilk sözü alan Dr.Paul Doany,
Grev yasal bir haktır. Saygı duyuyoruz ama kimsenin cihazlara hasar verme hakkı yoktur. Bu sürmekte olan tartışmaların da ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.
İlk yıl için verdiğimiz % 10du.Genellikle diğer şirketler maaşlara % 7-7,5 olarak zam yapıyorlar. Enflasyon oranı da % 8. Bizim oranımızın % 10 olmasının nedeni, bazı maaşların düzeltildiğini göstermesi. Sonuçta çalışanlarımız % 8 civarı zam almış olacaklar.
Teknisyen ve tekniker maaşlarında düzeltme önerdik. Ama bu düzeltmeyi 2 yıla dağıtarak yapmayı planlıyoruz. Bu düzeltme için bir de bütçe önerdik. Bütçe tespitini 3’lü bir komisyonun belirlemesini ve tarafsız birilerinin de bu komisyonda yer almasını önerdik. Bu birileri bağımsız ve her 2 tarafın da karşılıklı anlaşacağı bir taraf olacak. Belki bir danışmanlık firması olabilir. Bütçenin 5-6000 –ve hatta belki 14.000 kişiye kadar çıkabilir– kişiye nasıl dağıtılacağına karar vermemiz gerekiyor. 4 ay boyunca bu bütçenin nasıl tahsis edileceğini tartışacağız. Bu dünya çapında bir firma da olabilir. Şubat ayının sonuna kadar sendika ile bir anlaşmaya varmaya çalışıyor olacağız. Ama sendika reddetti ve herkes için eşit maaş istedi.
dedikten sonra sözü İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Bozkurt’a verdi. Bozkurt bir kaç örnekleme yaparak, yardımcı hizmet elemanı (çaycı) olarak 2,486 YTL brüt maaş alan yani yıllık ortalamada 30.000 YTL alan kişiler olduğunu, yaptıkları pazar araştırmasında bu rakamın % 200 yüksek bulduklarını belirtti.
Daha sonra söz alan Operasyondan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer (daha detaylı anlatım için burayı tıklayınız) Türk Telekom altyapısının sadece kendi hizmetleri için değil, yanısıra tüm ISS’ler ve 3 GSM operatörüne de hizmet verdiğini açıkladı.
Son olarak konuşan Satış ve Pazarlamadan Direktörü ve Kurumsal İletişimden vekaleten sorumlu Erem Demircan, müşterilerinin ve özellikle GSM firmalarının olaya hoşgörülü yaklaştıklarını iletti ve greve katılmayan sınırlı sayıdaki insan kaynağı nedeniyle arızalara karşı davranışlarının öncelik belirlemek olduğunu aktardı.
Demircan, ADSL konusunda hassas davrandıklarını, yanısıra müşterilerden gelen şikayetlere özen gösterdiklerini, sağlık, banka, borsa, finansal kuruluşların öncelikli olduğunu, Türkiye ekonomisinin motoru olan firmalara da öncelik verdiklerini belirtti ve Türk Telekom sayfalarında burayı tıklayarak görebileceğiniz bir grev bölümü açtıklarını ve gelişmeleri buradan duyuracaklarını iletti.
Türk Telekom’un 7.Dönem Toplu İş Görüşmeleri konusundaki gelişmeleri ve detayları, burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.
Düşüncelerinizi yazmak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünü ya da Özelleşen Türk Telekom’da Personelin Durumu blogunu deneyebilirsiniz.



Kaynak : 