Dünya çapında, bir çok ülkede yatırımları ve hisseleri olan Vodafone, Arun Sarin Başkanlığında 2003’den bu yana farklı bir strateji güdüyor, dünya çağında bir telekom imparatorluğu haline gelirken, lider olmadığı ve olmaktan ümit kestiği Belçika, İsveç ve Japonya gibi pazarlardan çekiliyor.
Analistlere göre, Vodafone’un artık en büyük sorunu, büyümeyi sürdürebilmek. Vodafone’nun esas pazarı olan Batı Avrupa hayli doymuş durumda. Büyüme potansiyeli çok kısıtlı. Bu nedenle de, Vodafone büyümesini sürdürebilme umudunu, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye’deki pazarlara yönlendirmiş durumda.
Vodafone’un 2005 sonunda Telsim’i 4.55 milyar $ karşılığında satın alması kendi hissedarları arasında bir hayli tartışmaya yol açmıştı. Bazılarına göre ödenen para fazlaydı. Ancak, bugün Vodafone yatırımcıları Türkiye’deki mobil pazardan çok umutlular. Açıklamalara göre, Türkiye’deki gelirler tahminlerin önünde gidiyor.
Vodafone Türkiye’de % 24 pazar payı ile % 60’lık Turkcell’in arkasından ikinci sırada ama Arun Sarin bu durumdan hoşnut oldukları söyledi. Ancak yılın ikinci yarısında kar oranlarının artan maliyetler ve dönemsel düşük telefon hacmi nedeniyle azalacağını da not etti.
Sarin Vodafone için yapacakları yatırımın önce 1,2 milyar $ olarak tahmin edilmesine karşın, bugünkü hesaplamalara göre 853 milyon $ olarak gerçekleşeceğini de bir başka pozitif nokta olarak açıkladı.
Vodafone Türkiye’deki yıllık gelir beklentilerinin gelecek 5 yılda % 20 büyüme olarak planlandığını açıklarken, EBITDA marjinlerinin beklenenden biraz daha düşük olacağını da söyledi.
Vodafone kasım ortasında ilk 6 aylık sonuçlarını açıkladı. 17 milyar £ olarak açıklanan satış gelirlerinde 2 husus dikkat çekiciydi, ilki veri gelirlerinin 1 milyar £’e erişmiş (967 milyon £) olması, ikincisi ise % 9 olarak bildirilen büyümenin Hindistan ve Türkiye’deki alımlardan meydana gelmesiydi.
Vodafone’un ses’den gelen geliri bir önceki eşdeğer döneme göre % 7 artarken, veri gelirleri % 49 arttı. Veri gelirlerinin artış nedeni 3G cihaz sahibi abone sayısındaki artış ve yeni mobil sitelerin devreye girmesi olarak yorumlanıyor.



Kaynak : 