NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen haftaki zirve sırasında üye ülkelerin daha fazla uçaksavar Stinger füzesi üretilmesi için yaklaşık 700 milyon dolarlık bir sözleşmeyi imzaladığını açıkladı.
FIM-92 Stinger, 1981’den bu yana Raytheon firmasının ürettiği kızılötesi güdümlü yerden havaya füze (SAM) olarak çalışan bir Amerikan taşınabilir hava savunma sistemidir (MANPADS). Özellikle düşman uçaklarını düşürmek için ve kara birlikleri tarafından kullanılabilir. Hava tehditlerine karşı kısa menzilli savunma sağlamak için araçlara monte edilebilir. Türkiye’de Roketsan tarafından lisans altında üretiliyor.
Stinger’ler Ukrayna’da halen kullanılıyor. Associated Press’e göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da yaptığı açıklamada, ittifakın potansiyel çatışmalarda ihtiyaç duyulan temel savunma ekipmanlarının üretimini önceliklendirmeyi amaçlamasıyla birlikte, NATO ülkelerinin ilk kez endüstriyel savunma kapasitelerini artırmak için planlar geliştirmeye başlayacağını açıkladı.
Ukrayna, Batılı müttefiklerinden F-16 savaş uçakları almaya hazırlanıyor. Danimarka ve Hollanda bu çabalara öncülük ediyor, Danimarkalıların ilk F-16’ları yaz aylarında, Hollandalıların ise sonbaharda teslim etmesi bekleniyor.
Buna karşılık, Rusya parlamentosunun savunma komitesi başkanı Andrei Kartapolov, Kremlin’in Rusya’ya karşı kullanılması amaçlanan herhangi bir Ukrayna F-16 savaş uçağına ev sahipliği yapan NATO havaalanlarını vurmaya hazır olduğu konusunda uyardı.



Kaynak : 