Çin Komunist Partisi (ÇKP), 44 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri’ni kapsayan menzile sahip bir kıtalararası balistik füze fırlattı. Sahte bir savaş başlığı taşıyan ICBM için Çin Savunma Bakanlığı “beklenen deniz alanlarına düştü” dedi ve fırlatmanın ordunun yıllık eğitim planında “rutin bir düzenleme” olduğunu ekledi. Ancak fırlatma komşu ülkelerde büyük endişe yarattı. Çin Savunma Bakanlığı ise
“Uluslararası hukuk ve uluslararası uygulamalarla uyumludur ve herhangi bir ülkeye veya hedefe yönelik değildir”
dedi. Çin’in resmi Xinhua Haber Ajansı ayrı bir raporda ilgili ülkeleri önceden bilgilendirdiğini söyledi.
Buna karşılık Tokyo, çarşamba günü Japonya’nın bilgilendirilenler arasında olmadığını söyledi. Önceden bildirim yapılan ülkeler arasında Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bulunduğu kaydediliyor.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı “Çin Bugle” Weibo hesabı, ayın 26’sında kıtalararası balistik füze fırlatma sahasının üç adet yüksek çözünürlüklü fotoğrafını yayınladı ve Roket Gücü’nün kıtalararası bir balistik füzeyi ülkenin açık denizlerine yani Pasifik Okyanusuna başarılı bir şekilde fırlattığına dikkat çekti :
“25 Eylül günü saat 8.44’te, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Gücü, eğitim amaçlı bir savaş başlığı taşıyan kıtalararası balistik füzeyi Pasifik Okyanusu’nun ilgili açık denizlerine başarıyla fırlattı ve önceden belirlenen deniz alanına isabetli bir şekilde indirildi”
Japonya : Japonya ve uluslararası toplum için ciddi endişe Yeni Zelanda: Hoş karşılanmayan ve rahatsız edici gelişmeler
Çin’in savunma bütçesini hızlı bir şekilde artırmaya devam ettiği, aynı zamanda kıtalararası balistik füzeler de dahil olmak üzere nükleer ve füze yeteneklerini kapsamlı ve hızlı bir şekilde güçlendirdiği kaydediliyor. Çin’in askeri hareketlerinde şeffaflık eksikliğinin uluslararası toplumda ciddi endişe uyandırdığına dikkat çekiliyor.
Haberlere göre, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı’nın bir sözcüsü de Çin’in Güney Pasifik’teki kıtalararası balistik füze testinin “hoş karşılanmayan ve rahatsız edici bir gelişme” olduğunu söyledi. Yeni Zelanda, müttefikleri ile daha fazla istişarelerde bulunulduktan sonra harekete geçeceğini bildirdi.
Avustralya Dışişleri Bakanlığı, bölgeyi istikrarsızlaştıracak ve yanlış hesap riskini artıracak herhangi bir eylemden endişe duyduğunu ve bölgesel ortaklara danıştığını söyledi.
Pentagon Füze ve Nükleer Cephaneliklerle Dikkat Çekmişti
Pentagon, geçen Ekim ayında Çin ordusuyla ilgili yıllık raporunda, Çin’in son yıllarda füze ve nükleer cephaneliklerinin gelişimini hızlandırdığını ve Pekin’in “nükleer kabiliyetli füze güçlerini önemli ölçüde iyileştirecek ve nükleer savaş başlığı üretiminin artırılmasını gerektirecek” yeni ICBM’ler geliştirdiğini bildirmişti.
Çin ordusu geçmişte daha kısa menzilli balistik füze eğitimleri konusunda kamuoyuna duyuru yapıyordu. Ancak analistler ICBM fırlatma duyurularının son derece sıra dışı olduğunu söyledi. Çin’in Pasifik’e yaptığı son ICBM test atışının, Güney Pasifik’e birden fazla uzun menzilli füze fırlattığı Mayıs 1980’de gerçekleştiğine inanılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri kendisine bilgi verildiğini doğruladı
Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’nun ABD ana karasının menzili dahilindeki bir bölgesine ICBM’ fırlatılmasının, ABD’ye açık bir mesaj olduğu düşüncesinde. Menzil Hawaii’ye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ana karasına ulaştığı için uzmanlar, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun hareketinin alışılmadık olduğuna inanıyor ve Çin’in nükleer silahları gelişip modernleştikçe test gereksinimlerinin de artabileceğini gösteriyor.
ABD, Çin’in test lansmanından önce ABD’yi bilgilendirdiğini, bunun yanlış anlaşılmaları ve yanlış değerlendirmeleri azaltmak için doğru bir adım olduğunu belirtti. Ancak ABD Savunma Bakanlığı, Çin’in balistik füzeler ve uzay roketleri gibi fırlatma operasyonları için daha standartlaştırılmış bir ikili bildirim mekanizması geliştirmesi gerektiğini söylüyor.
ABD bölgede düzenli olarak ICBM test ederken, Çin’in seyrek nüfuslu batı Gobi Çölü bölgesinde daha uzun menzilli silahlarını test ettiği biliniyor. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nde kıdemli savunma analisti olan Malcolm Davis şöyle dedi :
“Bu testin okyanusta denenmesi önemli Normalde bu tür silahları savaş başlıkları en batı Çin’e inerek test ediyorlardı.”
Daha fazla ayrıntı — hangi tür ICBM fırlatıldığı da dahil — açıklanmadı, ancak ABD merkezli Carnegie Endowment for International Peace’den Ankit Panda, bunun Çin’in en güçlü füzelerinden biri olabileceğini öne sürdü.
“En iyi tahminim, bunun Çin’in katı yakıtlı ICBM’sinin Pasifik Okyanusu’ndaki ilk testi olduğu,” dedi. “En iyi adaylar DF-31 veya DF-41 olurdu, ancak Çin açıklamasından veya diğer kaynaklardan henüz bilmiyoruz.”
DF-31’in tahmini menzili 7.000 ila 11.700 kilometre iken, DF-41’in operasyonel menzili 15.000 km’ye kadar ulaşıyor ve bu da onu Çin’in en uzun menzilli füzesi yapıyor ve bildirildiğine göre birden fazla bağımsız hedefli savaş başlığı yükleyebiliyor.
Füzenin nereye düştüğü belirsiz olsa da, Çin NOTAM’larına veya uçakları yolda tehlikelere karşı uyaran bildirimlere atıfta bulunan bağımsız analistler, olası bir yörüngenin, Solomon Adaları, Nauru, Kiribati, Tuvalu, Batı Samoa, Fiji ve şu anda Vanuatu olan yerin oluşturduğu bir halkanın merkezine düşen 1980 fırlatmasına benzeyebileceğini düşünüyor.
Böyle bir ateşleme, füzenin Çin ile herhangi bir savaşta kritik öneme sahip olacak geniş bir ABD askeri tesisinin bulunduğu Guam’ın üzerinden uçmasına neden olmuş olabilir.
“Raporlanan fırlatmadan Guam veya Mariana Adaları için acil bir tehdit değerlendirilmedi.”
1 Ekim, Çin’in 75.Kuruluş Yıldönümü
Pekin ayrıca 1 Ekim’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 75. yıl dönümünü anacak ve muhtemelen Pekin’de büyük ölçekli bir askeri geçit töreni sırasında yeni silah sistemleri veya ilerlemeler sunacak.
Fırlatma ayrıca Tayvan Savunma Bakanlığı’nın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin ordusu tarafından yakın zamanda “yoğun” füze ateşlemesi ve diğer eğitim faaliyetleri tespit ettiğini söylemesiyle gerçekleşti. Bakanlık aynı açıklamada, Tayvan çevresinde “uzun menzilli görevler” için faaliyet gösteren 23 Çin askeri uçağı tespit ettiğini söyledi.



Kaynak : 