Uyguladığı çağdaş belediyecilik anlayışı ile diğer belediyelerden ayrılan Kadıköy Belediyesi, bir süreden beri gerçekleştirdiği teknolojik yatırımlarla vatandaşlara belediye platformlarına daha kolay ve daha çabuk ulaşma imkanı sağlıyor. Vatandaş ile arasındaki bağı en yeni teknolojileri kullanarak sağlamaya çalışan Kadıköy Belediyesi’nin Bilgi İşlem Müdürü Figen Şenoğlu’ndan, K-Mobil hizmetleri hakkında bilgi aldık.
turk-internet.com; K-Mobil hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz?
Figen Şenoğlu; K-Mobil, 2007 yılında başladı. Uygulama, verilen hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla ortaya çıktı.
‘Kentli Servisi’ adını verdiğimiz birimimize gelen vatandaşları karşılayan, müşteri hizmetleri tarzında bir birimimiz var. Bunun asıl hedefi, belediye ile vatandaş arasında köprü olmak. K-Mobil’de buradan, vatandaşı belediyeye getirmeden, hizmeti onların ayağına götürme fikrinden doğdu.
turk-internet.com; K-Mobil, neleri kapsıyor?
Figen Şenoğlu; Bazen, başvurusu yapılan işlemler hemen sonuçlanmayabiliyor. Bu gibi durumlarda vatandaşları bekletmek yerine, mobil ekiple ve uygulamalarla işinizin sonucunu kendilerine ileteceğimizi söylüyoruz. Bunların arasında yerinde tahsilat, yerinde tespit, tebliğ iletme gibi hizmetleri sayabiliriz.
Olayın bir diğer boyutu olan sosyal yönünde de, yaşlı, engelli, hamile gibi belediyeye gelmekde sıkıntı çekebilecek vatandaşlarımıza çağrı merkezi olanağını sunuyoruz. Böyle durumu olanlar, (216) 444 5 522 numaralı telefondan çağrı merkezimizi arayarak almak istedikleri belediye hizmetini belirtiyorlar. Sonrasında ise çağrı merkezimizdeki görevlilerin yönlendirmesiyle K-Mobil ekibi verilen adrese giderek örneğin dilekçe vermek isteyen vatandaşımızın bu isteğini işleme koyuyorlar. Belediyemiz, ücretsiz olan K-Mobil hizmeti ile vatandaş ile olan bağlantısını daha da güçlendiriyor.
turk-internet.com; K-Mobil ekibinden bahsedebilirmisiniz?
Figen Şenoğlu; K-Mobil’de, 2 otomobil ve 4 adet scooter var. Toplam 6 kişi bu ekipte çalışıyor. Her türlü donanımı kullanabilen arkadaşlardan oluşan ekibimiz, bluetooth destekli cep telefonu, bluetooth destekli fotoğraf makinesi, laser metre ile yakında kullanımına başlayacağımız mobil terminaller ile donatılmış durumda.
turk-internet.com; K-Mobil neler kazandırdı?
Figen Şenoğlu; Aslında bunu tek başına düşünmemek lazım. Projeyi, ‘Kentli Servisi’nden başlayarak incelemekte yarar var. Vatandaş tarafından bakıldığında, bizim amacımız olan vatandaşların belediyeye bakış açısını değiştirmiş olduk. Yani, ‘Belediyeye gittiğimde sorularıma cevap alabileceğim’ şeklinde bir bakış açısı oluşturmayı başardık.
İkinci en önemli unsur isezamandan büyük bir tasarruf sağlamış olduk. Vatandaşlara, belediyeye gelmeden işlerini halledebilme imkan ve altyapısını sunduk. Bu, daha fazla kişi ve zaman harcanarak hizmet gerçekleştirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırdı.
turk-internet.com; Vatandaşların bu hizmetten yararlanabilmesi için nelere ihtiyacı var?
Figen Şenoğlu; Sadece telefon yeterli. Çağrı merkezimize erişerek tüm bu hizmetlerimizden faydalanabilirler.
turk-internet.com; Bir sonraki aşamada hayata geçirmeyi düşündüğünüz ne gibi ygulamalar var?
Figen Şenoğlu; En kısa vadede mobil tahsilatı hayata geçirmek istiyoruz. K-Mobil aracılığıyla bu tür saha operasyonlarımızı daha da geliştirmeyi arzuluyoruz.
turk-internet.com; Vatandaşlardan ne gibi mesajlar alıyorsunuz?
Figen Şenoğlu; Gerçekleştirdiğimiz her projede vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Belediye başkanımıza mail ve diğer platformlarla çok sayıda teşekkür mesajı geliyor. Bunlar, bizim için çok önemli gelişmeler. 2007 yılında 5 trilyon YTL gibi çok ciddi bir tahsilatı internet kanalıyla gerçekleştirdik. Bu, pek çok kişinin, belediyeye gelmeden web üzerinden hizmetlerimizden yararlandığını gösteriyor. Bu, aynı zamanda ciddi bir bilincin uyandığını da gösteriyor. Tabi bunda, Kadıköy’de, internet kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasının büyük payı olduğunu düşünüyoruz. Bu, aynı zamanda yeni yapmayı düşündüğümüz yatırımları internet ortamıyla çok daha kolay vatandaşlara aktarma olanağını da bize sağlıyor…



Kaynak : 