Güvenlik uzmanları, geçtiğimiz yaz aylarında bilgisayarların kullanıcılarının istemleri dışında kötü amaçlarla kullanımında büyük bir artış görüldüğünü açıkladılar.
Kötü yazılımları ve virüsleri takip eden Shadowserver Foundation, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada son üç ay içerisinde ‘zombi olaylarında’ 3 kat artış görüldüğünü duyurdu. Açıklamada, yüksek teknoloji becerilerine sahip suç şebekelerine bağlı 450 binden fazla bilgisayar bulunduğunun tahmin edildiği belirtildi.
Uzmanlar, artışta, bubi tuzağı şeklinde çalışan ve ziyaret edildiklerinde virüs bulaştıran web sitelerinin önemli paylarının bulunduğunu ve bu denli botnet uygulamalarının yaygınlık kazandıklarının tahmin edildiğini belirtiyorlar. Aynı uzmanlar, suç şebekelerinin yeni eylemler yapabilmek ve ya izlerini kaybettirmek adına yeni bilgisayarları ele geçirmeye çalıştıklarını ifade ediyorlar.
Bir grup gönüllü bilişim güvenliği uzmanının oluşturduğu Shadowserver Foundation, geçtiğimiz Haziran ayında botnet uygulamalarına hedef olan bilgisayar sayısının 100 bini geçtiğini açıklamıştı. Ağustos ayının sonundaysa bu rakam 450 bin bilgisayara ulaştı.
Öte yandan NASA’nın(Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi), bilgisayarlarını çökerten ünlü İngiliz hacker Gary McKinnon, ülkesinden yargılanması için gönderileceği ABD’de hapis cezası almaması için yardım istedi. 42 yaşında ve işsiz olduğu öğrenilen McKinnon’un, geçtiğimiz ay temyiz için yaptığı başvurusu kabul edilmemişti.
AİHM(Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)’ye yaptığı başvuru da olumsuz sonuçlanan McKinnon’un, üzgün olduğunu belirten avukatı Karen Todner, müvekkilinin yargılama sonrasında İngiltere’ye geri gönderilmemesinin bir insan hakları ihlali olacağını söyledi.
97 bilgisayara izinsiz erişmekle suçlanan McKinnon, daha önce yaptığı açıklamada NASA’nın bilgisayarlarına uçan daireler hakkında bilgi sahibi olmak için girdiğini ifade etmişti. McKinnon, sisteme kolaylıkla girebilmesinin NASA’nın güvenlikteki zaafiyetinden kaynaklandığını söylemişti.
McKinnon’un bilgisayar ağına zarar vermek kastıyla hareket ettiğini belirten Amerikan hükümeti, 11 Eylül’ün hemen arkasından gerçekleştirdiği saldırılarda McKinnon’un bir ABD deniz üssünde bulunan 300 bilgisayarın şifrelerini kırarak pek çok dosyayı sildiğini ve bilgisayarları kullanılamaz hale getirdiğini açıkladı.
Öte yandan Özgürlük isimli insan hakları grubunun direktörü James Welch, her hangi bir şiddet suçu işlememiş bir hackerı ABD’ye göndermeden önce yeniden düşünülmesi gerektiğini söyledi. Amerikalı bazı savcılar, şiddet içermemekle birlikte ulusal güvenliğe karşı suç işlemiş kişilerin de idam edilmelerini savunan açıklamalar yapıyor.
Gary McKinnon, 2002 yılında tutuklanmış, ancak İngiliz hükümeti tarafından suçlanmamıştı.



Kaynak : 