Global ekonomik kriz, teğetti, meğetti derken, kasım ayında ülkemizi etkilemeye başladı. Birden nakit hareketlerinin sıkıştığı bir ay yaşadık. Toplu işten çıkarmalarla da üzüldük. Ekonomi çevreleri, bankaların yurtdışından aldıkları sendikasyon kredilerinin üst üste kasım, aralık döneminde ödenmekte olduğunu, tekrar alınan krediler için ise, daha düşük meblağlar, daha yüksek maliyetler ve daha kısa vadeler gerçekleştiğini belirtiyorlar. Ocak ayında durumun rahatlayacağı öngörüleri var.
Ama krizin yanında biz telekom sektöründe çok ilginç bir ay yaşadık. Bir çok hukuki altyapı bu ay içinde gerçekleşti. Belki kasım 2008’i sektörün önemli bir dönemi ilan etmek lazım.
Ayın hemen başında önce numara taşınabilirliği uygulamaya alındı. Aynı günlerde 3 yıldır beklemekte olduğumuz Elektronik Haberleşme Yasası yürürlülüğe girdi. Ayın ortasında Türk Telekom dışındaki işletmecilere şehir içi hizmet vermenin yollarını açan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı, Maliye Bakanı Unakıtan internette ÖİV’nin % 5’e çekilmekte olduğunu açıkladı ve en sonunda da ayı, başarıyla gerçekleştirilen ve krizin bu sıcak döneminde hazineyi 1 milyar Euro’ya yakın bir kaynakla rahatlatacak olan 3G ihalesi ile kapattık. [1]
Bu kadar gelişmeden sonra aralık ayında ne var derseniz; bayram var, yıl sonu gerçekleşmeler için aceleler var, yılbaşı var.
2009 için hazırlıklar var. Gerçi şimdiden ilk 6 ayın “nekahat” dönemi olarak geçeceği, pek hızlı olmayacağı yorumları var ama aynı dönemde işletmecilerin 3G yatırımlarını hızla yapması bekleniyor. Telekom sektörünün hareketli olacağı tahmin ediliyor.
Bilişim tarafı da 3G’den sebeblenmeyi bekliyorlar ama yanı sıra hükümetten “ilgi” görmeyi umuyorlar. EU Komisyon Başkanı Baroso’nun EICTA (Bizdeki Tübisad’ın karşılığı olan dernek yani Bilişim Sanayicileri Derneği) ziyareti sırasında sarfettiği “Bu krizden digitalleşerek çıkacağız” cümlesini Türk siyasetçilerinin de anlayabilmesini umuyorlar.
Ama durum pek öyle gözükmüyor. 31 temmuz itibariyle biten geçen 1 yıllık dönemi inceledik. Buna göre TBMM’deki milletvekillerinin ancak % 20’si bilişim – bilgi toplumu ya da Telekom ile ilgili bir laf etmiş. Gerisi 1 yıl boyunca bu konuda TBMM içinde en ufak bir hareket göstermemiş.
Üstelik kocaman 1 yıl boyunca konuyla ilgili 4 kanun dışında da bir hareket yok. Elektronik haberleşme Kanunu’nun 3 yılda çıkarılabildiğine şaşmamak lazım.
Bilişimin, telekomun bir yatırım olduğunu, verimlilik açısından, gelişim açısından önemli olduğunu anlayan siyasetçilere ne zaman sahip olacağız bilemiyorum..
Hepinize başarılı bir aralık ayı diliyorum..
[1] Kasım ayında neler oldu şeklindeki bir değerlendirmeyi burayı tıklarak okuyabilirsiniz.



Kaynak : 