IBM, gerçekleştirdiği bilgi teknolojileri Servis Yönetimi Çözümleri toplantısıyla profesyonelleri bilgilendirdi.
Beşiktaş Four Seasons Boğaziçi Oteli’nde, gerçekleştirilen etkinliğe konuk konuşmacı olarak katılan Service Management Consultancy şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ken Turbitt, yaptığı konuşmada bilgi teknolojilerinin hizmet sunumunda etkin değerlendirilmesi ve şirket kültürü konularına değindi.
Günümüzde, yaygınlaşmaları dolayısıyla bilgi teknolojilerinin 20 yıl öncesine göre çok daha kritik olduğunu belirten Turbitt, buna tedarik zincirini örnek gösterdi. Online alınan talebe göre depoda mal bulundurulduğunu anlatan Turbitt, buna göre iş prosesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Müşterilerin, şirketlerle olan ilişkilerine göre farklı kategorilerde değerlendirilmeye başlandığını anımsatan Turbitt, bunun neticesinde yeni müşteri veri tabanları ve müşteri ilişkileri metodlarının ortaya çıktığını ifade etti.
Yeni nesilin, eskiye göre çok daha teknolojiye odaklı bir hayatın içerisinde yer aldığını belirten Turbitt, iş süreçlerinin yeniden ele alınarak mobil ortamlara göre uyarlanması gerektiğini söyledi. Bilgi teknolojilerindeki yaygınlığa rağmen henüz genişleme sürecini tamamlamadığına işaret eden Turbitt, 10 yıl içerisinde her yerden bağlanabilen diz üstü bilgisayarlarla geleceğin farklı bir görünüm arz edeceğini söyledi.
İş-hizmet yönetiminde büyük ölçüde kullanılan bilgi teknolojilerinde yaşanabilecek en ufak bir kesintinin, şirketlerin ciddi kayıplarıyla sonuçlanabileceğini belirten Turbitt, buna paralel olarak ortaya çıkan ‘müşteri odaklı’ çalışmanın bir standart uygulamaya dönüştüğünü söyledi. Farklı uygulamaların, tek bir entegratör tarafından bir araya getirilerek son kullanıcılara sunulması gerektiğini belirten Turbitt, bu süreçlere dahil olan çalışanların performans kritiğinin yapılması gerektiğini söyledi.
İş yaşamında sorumluluk üstlenmenin çok önemli olduğuna işaret eden Turbitt, kimi zaman insanların sorumluluğu birbirlerinin üzerine atarak bundan kurtulmak istediklerini ifade etti. Bilgi teknolojilerinin, iş süreçlerinin, etkin yönetilminde yeterince değerlendirilmemeleri durumunda verimliliğin istenilen ölçüde sağlanamayacağını anlatan Turbitt, IT’nin sağladığı kalite, güven ve sürdürülebilirliğin, İngiltere’de ortaya çıkarılan ITIL ile daha da mümkün olduğunu söyledi.
Bilgi Teknolojileri Servislerini yönetmede, ayrıntılı ve yapısal uygulama örnekleri serisinden ITIL (IT Infrastructure Library – BT Altyapı Kütüphanesi), 80’lerin sonunda İngiltere Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de yaygınlaşmaya devam ediyor.
İngiltere ve Hollanda da bir iş standardı haline gelen ITIL, BT bölümü ve kullanıcıları arasında başarılı bir şekilde iletişim kurulmasını mümkün kılıyor. ITIL yaklaşımının, servis yönetimi süreçlerine nasıl uygulanacağı her organizasyon tarafından kendi kültürüne, yapısına ve teknolojisine göre belirlenmesi gerekiyor.
Çalışanların, şirket karına olan katkılarının her zamankinden daha fazla sorgulanır bir hale geldiğine işaret eden Turbitt, bu nedenle ‘performans’ ölçümünün gündeme geldiğini söyledi. “Eğer, performans ölçümlenmesi daha ciddiye alınsaydı belki bugün yaşanan durum söz konusu bile olmazdı” diyen Turbitt, bir diğer yandan da şirketlerin, karlarının erimemesi için önceliklerini doğru tanımlamalarının gerektiğini söyledi.
Geleceğin, teknoloji değil müşteri odaklı olacağını belirten Turbitt, çalışanların da işlerini müşteri odaklı ele almalarında büyük yarar olduğunu söyledi. Ken Turbitt, sözlerini; “insanlar, bir işin başarılı olup olmayacağını belirleyecek temel unsurlardır. Tavır, kültür ve davranış bir buz dağıdır. Eğer bunu dikkate almazsanız. Bu kütleye çarpıp hasara uğrayabilirsiniz. Kültürler coğrafyaya göre değişebilir. Yeter ki önemini anlayın” şeklinde tamamladı.



Kaynak : 