turk-internet.com Notu : Bu makale, turk-internet.com’un geleneksel olarak yılsonunda sayfalarını “yıllık değerlendirme” yapmaları için kendi kalemlerine açtığı ve burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz CEO’lar Dosyası kapsamında yayınlanmaktadır.
2008 yılında ortaya çıkan küresel mali kriz sektörünüzü nasıl etkiledi?
Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan, oradan da hızla tüm dünyaya yayılan küresel mali krizin etkileri tüm sektörlerde olduğu gibi telekomünikasyon sektöründe de hissedildi.
Bu dönemde sektörümüzdeki bazı projelerin ertelendiğini ya da boyutlarının küçültüldüğünü, müşterilerin hesaplarını tekrardan kontrol ettiklerini gözlemliyoruz. İçinde bulunduğumuz hassas dönem, 2009 yılında da varlığını sürdürecek gibi görünüyor. Bu nedenle biz de iş planlarımızı, bu varsayıma göre oluşturuyoruz ve AR-GE’ye yatırım yapıyoruz.
2008 yılına genel olarak bakacak olursak da sektörümüzün adeta atağa kalktığını söyleyebiliriz. Cep telefonu pazarında rekabeti doğuracak Numara Taşınabilirliği Uygulaması’nın hayata geçirilmesi, 3G ihalesinin yapılması ve Elektronik Haberleşme Kanunu’nun yeniden yasalaşması gibi önemli adımların atılması, krizin etkilerini bir nebze de olsa gölgede bırakmayı başardı.
Yukarıda sözü geçen gelişmelere ek olarak, yetkililerin 2009 yılının ilk yarısı itibariyle uzun süredir beklenmekte olan gelişmelerin hayata geçirileceğine dair olumlu mesajlar vermeleri, içinde bulunduğumuz yılın sektörümüz açısından iyi geçeceğini işaret ediyor. Sabit Hatlarda Numara Taşınabilirliği, Sanal Mobil Operatörlüğü (MVNO) lisanslarının verilmesi ve şehiriçi görüşmelerin rekabete açılması gibi düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde, sektörümüzün büyük bir hareketlilik kazanacağına inanıyoruz.
Ancak biraz önce de belirttiğim gibi, krizin etkilerini 2009 yılında da hissedeceğiz. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz yılda tasarruf sağlayan çözümlerin ön planda olacağına inanıyoruz. Bilindiği üzere iletişim, gerek bireyler gerekse firmalar için bir maliyet kalemi olmanın ötesinde bir ihtiyaç. Bu nedenle, telekomünikasyon sektöründe hizmet veren firmaların, kullanıcılarına, iletişim masraflarından nasıl tasarruf edebilecekleri konusunda yol göstermeleri gerekiyor. Küresel mali kriz nedeniyle bütçe kısıtlamasına giden ve giderlerini azaltmak için yeni yöntemler arayışında olan birey ve firmalara, geliştirilen ürün ve çözümleri sağlıklı bir şekilde anlatabilmek bu noktada büyük rekabet gücü sağlıyor. Bu kapsamda tüketicilerin, tek operatörden birden fazla hizmeti tek fatura ve tek fiyat karşılığında almalarını sağlayacak ya da telefon ve internet faturalarını düşürecek çözümlere yöneleceklerini tahmin ediyoruz. TurkNet olarak bu doğrultuda bireylere (1095 ve ADSL) ve kurumlara (DSL ve Çok Noktalı VPN) yönelik geliştirdiğimiz projelerimizin de büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz.
Elektronik Haberleşme Kanunu’nda öngörülen yetkilendirmenin esnekliği de, bu bağlamda büyük önem taşıyor. Bilindiği üzere, bir sektörde rekabete izin verildiği sürece yatırımlar yapılıyor. Maliyet düşürücü ve yenilikçi çözümler de ancak bu yatırımlar sayesinde tüketicilere sunulabiliyor.



Kaynak : 