Röportajın ilk bölümünü Taha Yücel : RTÜK ile BTK Arasındaki Sınırı, İletişimin Bireysel-Genel Olması Çiziyor – 1 ve ikinci bölümünü Taha Yücel : Yeni RTÜK Kanunu, Yeni Teknolojilerin Önünü Açacak – 2 başlıkları altında okuyabilirsiniz.
RTÜK Kurul üyesi taha Yücel ile bu röportajı yapmamızın esas nedeni, IPTV, DVB-H ya da Mobil Tv gibi uygulamalara RTÜK’ün bakış açısını görmekti. Röportajımızın bu bölümünde kendisine bu konuları sorduk ;
Turk-internet.com : Şu anda bazı IPTV denemeleri var. Bunlar izin almak zorundalar mı?
Taha Yücel : Yakın zamanda, IPTV, DVB-H, DVB-T, DVB-T2 ve benzeri Yeni Yayın teknolojilerinin transferini sağlamak amacıyla 3984 sayılı Yasa çerçevesinde yayıncılık sektörünün düzenlenmesi amacıyla “Test ve Deneme Yayınları Tebliği” RTÜK tarafından yayımlandı. Bu tebliğ çerçevesinde IPTV denemesi yapmak isteyenler de başvurabiliyor. Testlerin ardından kanun değişikliği de gerçekleşirse daha sağlıklı bir şekilde lisanslama sürecine geçilecek. Bu tür yeni teknolojilerin denenmeden sunulması, izleyici ve yayıncılar açısından mağduriyete yol açabilir diye düşünüyoruz. Denemelerden çıkan sonuçlarla iş modelleri daha başarılı sonuç verir diye umuyoruz.
IPTV sabit Telekom operatörü bir şirketin başvurusu oldu ve DVB-H (el cihazları) konusu ise GSM firmalarının ilgisini çekecektir diye düşünüyorum.
Test izninde bir ücret alınmıyor. Lisanslama sırasında frekans v.b. kısıtlı kaynak kullanımına bağlı olarak fiyatlandırma yapılacaktır.
Turk-internet.com : Dünya sayısal yayın yapıyor. Acaba kanun beklenmeden de bir yolu yok mu?
Taha Yücel : Sayısal yayında kanunda değişiklik beklenmeden acaba biz bunu yönetmelikle yapabilir miyiz diye denedik aslında. Frekans kullanım bedeli yönetmeliği çıkardık ardından DVB-T test yayınlarını İstanbul-Ankara ve İzmir’de başlattık. Hatırlarsanız, Anten A.Ş[3]. diye TRT de dahil bütün yayıncı kuruluşların ortak olduğu bir özel verici işletim şirketi kuruldu. Paralel yayın süreci de bu şirketle başlatılacaktı. Hem radyo hem de TV yayınları için verici-anten hizmeti sağlayacak ortak bir yapıydı bu.
Ama TRT’nin ortaklığının iptali için Danıştay’a başvuru yapıldı. Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu nedenle Anten A.Ş. devreye giremedi. Daha sonra şirket de kendini feshetti.
Ondan dolayı biz kanun değişikliği ile sayısal karasal geçişi yapacağız. Yeni kanunu bekliyoruz. Yeni kanuna göre yine TRT ve özel yayıncıların ortak olduğu bir anten-verici işletme şirketi kurulacak ve halihazırda çok sayıda anten direği ile yürütülen hizmetler az sayıda direkte toplanacak.
Sayısal yayına geçişte 2 yıllık bir geçiş ve paralel yayın dönemi planlanıyor. Ardından büyük illerden başlanarak analog yarasal yayınlar kesilecek.
Karasal ortamda HDTV ve DVB-H yayınları için ortaya çıkan frekanslar kullanılacak.
Turk-internet.com : Anten A.Ş. iyi bir uygulama gibi görünüyor. Ama konu mahkemeye taşınmış, gecikmeden ötürü bir zarar yok mu?
Taha Yücel : Sayısal yayına geçmiş olsaydık. Frekansları daha verimli kullanabiliyor olacaktık. Sayısal yayıncılığa yatırım, hele ortak yapılacak yatırım, analog yayından daha az olacak. Aslında analog vericileri olanların da cihazları eskidi. Yenilenmesi lazım. O açıdan da bakarsak eski teknolojiye yatırım yapmaya devam etmeleri olumsuz bir durum.
Sayısal karasal ortamda MPEG4 sıkıştırma tekniği ile 1 vericiden 7 standart tanımlı televizyon yayını rahatlıkla yapılabilecek Yani yayın başına düşen verici-anten masrafları analog vericilere oranla yaklaşık 1/7 oranında azalmış olacak.
Kanuni düzenleme yapılamadığından devlet de henüz frekanslardan bir bedel alamıyor. Ayrıca karasal yayın lisans bedelleri de tahsil edilememiş durumda.
[3] Anten A.Ş. ile ilgili geçmiş haberler için 2 link : Anten A.Ş. Artık Kuruluyor mu? ve Anten A.Ş. Kuruldu



Kaynak : 