Pazartesi sabahı, böylesine büyük bir Silikon Vadisi birleşmesini duyduğunuzda, gözlerinizin faltaşı gibi açılması için kahveye ihtiyacınız kalmıyor. Bu kadar büyük satın almalar genellikle 1 haftada gerçekleşmez ama bu sefer olmuş gözüküyor.
Hala cevaplanması gereken pek çok soru var ama yine de olayın bütünü gözününe alındığında Orcale, Sun için IBM’den daha iyi bir son. Genel kanı, Sun’ı eğer IBM alsaydı, donanım işinin zayıflayacağı ve Sparc’ın sonu geleceği şeklindeydi. Oysa şimdi yaşama şansı daha yüksek.
Şimdi sektördeki uzmanların işaret ettiği nokta şu; artık Oracle, IBM olmaya gidiyor.
Çok ufak PC bölümü ile şimdi IBM, donanım çevresine kurulu bir yazılım ve servis şirketi durumunda. Son bir kaç çeyreğe baktığınızda, donanım işinin tüm satışların ancak % 10’u civarında oluştuğunu görüyorsunuz. Buna karşın, CEO Sam Palmisano’nun şirketi bu donanımın üstüne kurulu yazılımve servisler şeklinde organize ettiği anlaşılıyor.
Oysa Larry Ellison da şimdi hayli etkileyici bir donanıma sahip ve Cisco’nun yapmaya çalıştığını deneme şansına sahip. Ayrıca uzmanlar halen Sun sunucuların pek çoğunun Oracle yazılımlarla çalıştığını belirtiyorlar.
Ancal Oracle’ın da şimdi yapması gereken bazı şeyler var. Öncelikle işortaklarını, Sun sunucuyu rakip çıkarmayacağına ikna etmek zorunda. Diğer yandan ise Java ve özellikle de MySQL camialarını sakinleştirmesi gerekiyor. Daha doğrusu öyle yapmak isteyeceğini sanıyoruz. Oracle’ın geçmiş satınalmaları, teknoloji değil müşteri tabanı alımı şeklindeydi.
Toplamda, Sun için Oracle, IBM’den daha uygun gözüküyor. Son fiyata bakıldığında da, IBM’in verdiğine benzer bir fiyat oluşmuş. O zaman Sun’ın Oracle’ı tercih etmesinde şaşırtıcı bir yan yok.



Kaynak : 