Amerika, önceki gün Irak ve Afganistan’da hayatını kaybeden askerlerini Washington’da düzenlenen törenlerle andı. Başkan Obama, Amerikan askerlerinin görevlerini emniyetli bir şekilde yapabilmeleri için gereken desteği her zaman vermeye hazır olduğunun altını çizdi. Başkan ve kabinesi, ‘Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakırken, bir Google çalışanının geliştirdiği uygulama sayesinde Amerikalılar, Arlington’daki ulusal kabristana gitmeden de ülkeleri için hayatını kaybetmiş askerlerinin hatıralarını anabildiler.
Mapthefallen.org adresindeki online anma sayfası sayesinde Amerikalılar, Irak ve Afganistan’da hayatını kaybetmiş askerlerini, harita üzerinde konumlandırabiliyorlar. Askerin, nerede hayatını kaybettiği ve ailesinin ABD’de nerede yaşadığı yine harita sayesinde kullanıcılara sunuluyor. İnteraktif uygulama, her askerin detaylı hayat hikayesine ulaşılmasını kolaylaştırıyor.
Askerlikle hiç bir ilgisi olmayan Google mühendisi San Askay, işten arta kalan zamanını, uygulamayı tasarlayarak geçirdiğini ifade ediyor. Google’ın, bir eklentisi olarak kullanıcılara ulaşan ‘Map the Fallen’, kronolojik olarak askerlerin nerede öldüklerini okuyuculara hatırlatıyor. Dört yıl önce henüz öğrenciyken uygulamayı geliştirmeye başladığını anlatan Askay, interaktif haritanın Irak ve Afganistan’da yaşanan savaşın sadece bir bölümünü oluşturduğuna dikkati çekiyor.
Çocuklarını, Irak çöllerine kayıp veren aileler, uygulamanın diğer Amerikalılara çevrelerinde olup bitenden haberdar olabilme imkanını sağlaması dolayısıyla memnunlar. Projenin, anma gününün taşıdığı anlamı pekiştirdiğini ifade eden Amerikalılar, bunun, klasik anma törenlerini bir adım ileriye taşıdığını ifade ediyorlar.
ABD, 2001 yılından beri Irak ve Afganistan’da devam eden çatışmalarda 5 binden fazla asker kaybetti. Kaynaklar, 36 binden fazla askeri yaralanan Amerika’nın, Irak ve Afganistan’a yaptığı harcamaların toplamının 1 trilyon doları bulduğunu belirtiyorlar.



Kaynak : 