Telif hakları konusunda, korsanlar lehine kampanyalar yürüten İsveç partisi, yüzde 7’den fazla aldığı oylarla Avrupa Parlamentosu’nda(AP), temsil hakkı elde etti.
Aldığı oylarla; Sosyal Demokratlar’ın, Yeşiller’in, Liberaller’in ve Ilımlılar Hareketi’nin ardından 5’nci sıraya yerleşen Rickard Falkvinge başkanlığındaki Korsan Parti üyeleri, elde ettikleri başarının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ediyorlar. Parlamentodaki diğer 4 parti ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirten Falkvinge, önceki akşam açıklanan sonuçlarla ‘siyasi bir güvenilirlik’ sağlamayı başardıklarını dile getiriyor.
Korsan Parti’nin, kimliği ile savunduğu ilkeler, son aylarda İsveç’te yoğun bir gündem yaratıyor. İsveçli bir mahkeme, geçtiğimiz Nisan ayında, 2008’in en çok ziyaret edilen torrent sitesi seçilen, önemli dosya paylaşım platformu Pirate Bay yöneticisi 4 kişiyi 1’er yıl hapis ve toplam 4.5 milyon dolar para cezasına çarptırmıştı.
Pirate Bay kurucuları arasında yer alan Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm ve Carl Lundström’u savunmalarının, aldıkları oyda büyük rol oynadığını ifade eden Falkvinge, mahkeme kararının seçimlerin hemen önce açıklamasının da kamuoyunun oluşumuna yaradığına dikkati çekiyor.
AP’da, sayısal olarak azınlıkta kalan partilerin, marjinal bir görünümden kurtulabilmeleri ve belli bir güç kazanabilmeleri için birleşebilecekleri öngörülüyor. Diğer 4 partinin gruplarıyla görüşmelerini sürdürdüklerini ifade eden Falkvinge, palamentoda 3’ncü büyük grubu temsil eden Liberal Demokratlar ya da Yeşiller ile saf tutabileceklerini belirtiyor.



Kaynak : 