10 Nisan Cumartesi günü LOGO Yazılım firması “Türk Yazılım Sanayi’nin Yurtdışı Atılımı”konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya LOGO Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut, Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) Başkanı Namık Kural, BTK Başkanı Tayfun Acarer, BTK İkinci Başkanı Galip Zerey, Nafis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamid Zargar katıldı.
Toplantıda ilk olarak konuşan LOGO Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut yaptığı sunum ile LOGO’yu ve yazılım sanayindeki yurt dışı yatırımları değerlendirdi.
Tekbulut yaptığı konuşmada 25 yıldır yazılım sektörünün içinde olan LOGO Yazılım Sanayi ve Ticaret AŞ’yi 3 arkadaşıyla birlikte 1500 dolar sermayeyle kurduklarını söyledi.Bugün geldikleri noktaya bakıldığında, yazılımın ne kadar verimli bir sektör olduğunun görüleceğini aktaran Tekbulut, KOBİ’lere hitap eden bir yazılım şirketi olduklarını bildirdi.
Girişimcilerin ve KOBİ’lerin global pazarlardaki başarısına yardımcı olduklarını, ülkeye ve insanlara hizmet etmeyi ilke edindiklerini vurgulayan Tekbulut şunları söyledi :
Halka açılan ilk bilişim firmasıyız. Yani bu sektörde birçok ilkleri gerçekleştirdik. 200 civarında elemanımız çalışıyor ama biz aslında Türkiye’ye kendi ciromuzun çok üstünde bir katkı getiriyoruz. Geniş bir müşteri tabanımız var. 1 milyon 200 bin kullanıcımız olduğunu düşünüyoruz.
Bu sektörün hayatının AR-GE olduğunu ifade eden Tekbulut, 1992’de Rusya ile yurt dışına açıldıklarını kaydetti. Tekbulut, 1994’te Almanya’da başlayan çalışmaları sonucu, 1997’de bu ülkede ilk yurt dışı bürolarını açtıklarını vurguladı.
İran’ın en büyük bilişim holdinglerinden Nafis Holding ile iş ortaklığı yapma kararı aldıklarını anlatan Tekbulut şunları kaydetti :
Birçok ülkede çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Bizim Türkiye’nin tanıtımını yapmamız lazım. Bu alanda ülkemizin adı yok. İnsanlar Hindistan’dan yazılım geleceğine inanıyorlar ama Türkiye’den yazılım geleceğine inanmıyorlar.
Yazılım gibi, görünmeyen ürünlerin satışı ve pazarlamasının zor ve farklı olduğunu ifade eden Tekbulut şöyle not etti :
Rekabet çok büyüdü. Her ülke yazılım sektöründen pay almak istiyor. Türkiye’de yazılım sektörünün 25 yıllık gelişimi pazar koşullarına terk edilmiş, global bir başarının ancak devlet desteği yönlendirmesiyle olabileceği unutulmuştur.
Devletin pazar yapıcılığı yapması lazım. Devletin önderliğinde ülkelerle işbirliği yapabiliriz. Örneğin İran’da devletin girişimi olmasaydı firmalarla bir araya gelemezdik. Çünkü görünmeyen bir mal sattığımız için bu tür ilişkilere ihtiyacımız var.
Toplantıda daha sonra söz alan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Şerif Beykoz ise yazılım sektörünün ön yatırım maliyeti en düşük buna karşı katma değer geri dönüşü en yüksek sektör olduğuna vurgu yaptı. Beykoz konuşmasında :
Yazılım sektöründe tek bir iş gücü için 5000 dolar gibi bir giriş maliyeti bulunurken örneğin otomotiv sektöründe bu rakam 60.000 dolar civarındandır. Üstelik yazılım sektöründe katma değer yüzde 80-90 oranındadır. Günümüzde İsrail 18,5 milyar dolar civarında yazılım ihracatı yapmaktadır. Bu alanda artık dünya devi olmaya başlayan Hindistan ise şu anda 60 milyar dolar yazılım ihracatı yapmakta. Bu konuda desteğe ihtiyacımız var.
dedi. Daha sonra LOGO ile İran’da iş ortaklığı anlaşması imzalayan Nafis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamid Zargar kısa bir konuşma yaptı ve hem LOGO hem de Türk hükümetine teşekkür ederek işbirliğinin önemini vurguladı.
Toplantıda son olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bir konuşma yaptı. Yazılım sektörünün görünmeyen bir şey, vaat sattığını belirten Yıldırım, hükümet olarak bilgi toplumuna yönelik 2013 ve 2023 yıllarına ilişkin hedefleri bulunduğunu, bu hedeflere ancak sektörle beraber ulaşabileceklerini vurguladı.
Yıldırım, LOGO ‘nun yıllar içinde çok önemli bir tecrübe edindiğini belirterek şöyle konuştu :
Belki hayal ettiklerini bu sürede yapamamış olabilirler ama bundan sonra o kayıp zamanları çok daha kısa sürede telafi edeceklerini düşünüyorum. Tecrübe kolay kazanılmıyor. Tecrübenin çok büyük bir maliyeti var ama o tecrübeyi kazandıktan sonra onun geri dönüşü çok daha ötede olabiliyor.
Bilgi toplumu hedeflerine yönelik, telekomünikasyonda, bilişimde Türkiye’nin dünyada hak ettiği yeri alması için çalışmalar yaptıklarını bildiren Yıldırım,
Ülkemizde son 7 yılda sağlanan güven ve istikrar, hem içerde hem dışarda olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır.
dedi. Yıldırım, Türkiye-İran ilişkilerinin tarih boyunca hep iyi olduğunu, bu dönemde de dünyadaki bütün çalkantılara rağmen Türkiye’nin duruşunda herhangi bir değişim yapmadığını söyledi.
İran’a yapılan ziyaretin ardından LOGO ve Nafis Holding’in gerçekleştirdiği anlamlı ortaklıktan memnun olduklarını kaydeden Yıldırım, ortaya konulan fikrin uygulanabilir olduğunu bu vesileyle gördüklerini dile getirdi.
Bu tür ortaklıkların artırılmasını ve daha çok işbirliğinin sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Yıldırım, bunun için sektör yetkilileriyle çok kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını ifade etti.
Bu konuda stratejik bir bakış açısının gittikçe arttığını gördüklerini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
Toplumda bu alana yönelik farkındalığın artırılması ihtiyacı olduğunu gördük. Kamu nezdinde söz veya akıl satan bu sektördeki zorlukların ne olduğunu da gördük. Kamu olarak dışarıdaki insanlara satmış olduğumuz ürünleri önce bizim insanımız, bizim kurumlarımız kullanmalı ki, firmalarımız dışarıya gittiklerinde ürünlerini daha rahat anlatma imkanı bulsunlar.
Bunları enine boyuna tartıştık. Ülkemizde bilgi, iletişim konusunda ürün sayısının artırılması en önemli önceliklerimizdendir. Biz sadece tedarikçilerden ürün alıp kullanan bir ülke olamayız. Gerek donanımda, gerek yazılımda mutlaka oyuncu olmalıyız. Kullanıcı olmanın ötesine geçmeliyiz. Bunu çok önemsiyoruz. Birçok konuda ufak da olsa denemeler yaptık, başarılı olduk.
<7ul>
Yıldırım sektöre yönelik olarak
siz bize bir adım gelirseniz biz size yarım adım geliriz.
diyerek sözlerini esprili bir biçimde sonlandırdı. Devletin pek çok konuda yavaş ancak sağlam adımlar attığına dikkat çeken Yıldırım, yatırım ve iş-ortaklığı konularında devletin pazar oluşturma görevini ileride daha fazla üstleneceğini söylüyor.
Toplantının ardından soru cevap bölümünde Turk Internet olarak Ulaştırma Bakanımıza yazılım sektöründe direkt ve dolaylı etkileri olacak olan Yeni Türk Ticaret Kanunu konusundaki gelişmeleri sorduk.
Yıldırım bu konuda meclisteki partiler ortak hareket etmediği sürece sonuç almanın oldukça zor olacağını bu nedenle görüşmelere bir süre ara verildiğini söyledi. İleriye yönelik olarak yasa üzerindeki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yıldırım, en geç bu yasama yılı sonunda veya bir sonraki yasama yılı başında bu kanunun çıkmasını beklediklerini kaydetti.



Kaynak : 