HP Türkiye geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği “Eğitimde İnovasyon 2009″ fonu girişiminin kat ettiği mesafeyi, basın mensuplarıyla paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya; HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ile Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın katıldılar.
Toplantıda ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın bir konuşma yaparak mühendislikte bilgisayar dillerinin kullanımına ve tasarım kavramının önemine vurgu yaptı. Yeni yetişen mühendislere aktarılması gereken en önemli kavramın tasarım olduğunu söyleyen Akın, tablet PC’ler ve bu cihazlar ekseninde geliştirilen yeni öğretim metotlarının son derece önemli olduğunu belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Levent Akın’ın ardından Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Suzan Üsküdarlı “Mühendislik Eğitiminde Programlamaya Giriş” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Üsküdarlı sunumunda “Programlamaya Giriş” dersinin önemine vurgu yaparken, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin geleneksel eğitim yöntemlerini kullandıklarında bu derste oldukça zorlandıklarını anlattı. Hayatın çok değişik kesimlerinden “Mühendis” olmak gibi ortak bir payda ile üniversiteye gelen gençlerin hem programlama dillerini ilk kez görmelerinden hem de farklı öğrenme tempolarına sahip olduklarından zorlandıklarını anlatan Üsküdarlı, Tablet PC’ler ve yeni öğretim metotları ile bu zorlukları aşmaya başladıklarına dikkat çekti. Üsküdarlı:
Bilgisayar Mühendisliği’ne gelen öğrencilerin birçoğu daha önce programlama yapmamış oluyor. Bölümde her sene 350 öğrenciye verdiğimiz temel lisans dersi olan “Programlamaya Giriş” kapsamında öğrenciler, bilgisayar dillerini, programlamayı ve tasarım yapmayı aynı anda öğrenmek durumunda kalıyorlar. Teorik ders anlatım formunda öğrenciler derste öğrendiklerini uygulamaya geçiremedikleri için, öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadıklarını ölçümleyemiyorduk.
Bu sene, HP Tablet PC’ler üzerinde öğrencilerle senkronize bir biçimde tasarım ve uygulamaları gerçekleştirerek hangi noktalarda hatalar yapıldığını sınıf içerisinde anlık olarak tespit edip eksikleri sınav öncesinde giderebilecek pilot bir çalışma yapılmıştır. Eğitim kalitesinin artması için mühendislik derslerinde kullanabileceğimiz açık kaynak kodlu uygulamaların artmasını arzu ediyoruz.
dedi. Toplantıda son olarak söz alan HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar “Mühendislik Derslerinde Sınıfta Tasarım” projesinin başarısını kutladı ve şöyle konuştu:
HP olarak, bu tür projeleri, teknoloji alanında uzman sayısının artmasına katkıda bulunacağı için desteklemeye devam ediyoruz, Türkiye’de dört üniversitede bu hedefimizin hayata geçmiş olmasından gurur duyuyoruz. Türkiye’yi EMEA Bölgesinde gerçekleştirilecek diğer eğitim ve inovasyon programlarına da dahil ederek, ülke ekonomisinin kalkınmasında kritik role sahip olan teknoloji profesyoneli sayısının artmasını sağlamak en büyük dileğimiz. HP kurum olarak tablet PC’leri eğitim ve sağlık sektöründeki kalitenin artırılması için konumlandırıyor, bu konuda da bölgesel olarak sonuç alıyor olmaktan da memnuniyet duyuyoruz.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar’a Apple ve iPad hakkındaki değerlendirmeleri soruldu. Urçar Apple’ın pazarlama stratejileri ve tasarım ile öne çıkan ürünler oluşturduğunu söylerken gerek iPad gerekse diğer Apple ürünlerinin daha çok bireysel pazarı hedef aldığına vurgu yaptı. Urçar HP firmasının ise geliştirdiği Tablet PC’ler ile eğitim ve sağlık sektörleri başta olmak üzere ticari alanları hedef aldığına dikkat çekiyor.
HP’nin nitelikli teknoloji profesyoneli yetiştirilmesini teşvik eden “Eğitimde İnovasyon 2009 Fonu” projesi kapsamında geçtiğimiz sene, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nden başvuruda bulunan 50 eğitim kurumu içinden dört Türk üniversitesi her biri 100 bin ABD Doları değerinde fon kazanırken bir Türk akademisyen de HP Laboratuvarları İnovasyon Araştırmaları Ödülü’nü kazanmıştı.
2009 yılında projeleriyle fondan yararlanmaya hak kazanan; Boğaziçi üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin projeleri de bu hedef doğrultusunda akademisyenler tarafından tasarlanan etkin eğitim modellerini kapsıyor.



Kaynak : 