Türkiye’de grafik, animasyon, oyun, görüntüleme, görsel tasarım sektöründe çalışan, bilgisayar ortamında tasarım yapan ve tasarım araçları geliştiren mühendislik, mimarlık ve sanat alanlarındaki akademisyenlerin öğrencilerle buluştuğu kurultayda, üretilen fikirler paylaşıldı, yeni ürünler tanıtıldı ve pek çok sunum yapıldı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin açılış konuşmasında, bu yıl 7.’si düzenlenen GAG’10 toplantısında farklı disiplinlerden gelen görsel sanatlar ile yüksek teknolojinin birlikteliğini yansıtan çalışmaların takip edileceğini söyledi. Rektör Şahin, özellikle Avrupa ve ABD ile Yeni Zelanda gibi ülkelerde ileri teknoloji alanında istihdam sağlayan, estetik ve teknolojiyi sentezleyebilen, profesyonellere ihtiyaç duyan bu sektörün ülkemizde ve İTÜ bünyesinde gelişmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Kurultayın ilk günkü oturumlarında Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. B. Tevfik Akgün oyun tasarımının tarihsel süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi. ABD Teksas A&M Üniversitesi’nden misafir olarak gelen Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Akleman ise 3D yöntemiyle sade yüzey dokumaları üzerine yaptığı tasarımları sergiledi.
Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Selim Balcısoy’un öğrencilerinden Araş. Gör. Emre Koç Bilgisayar Grafiği Laboratuarı’nda yapılan çalışmalardan bahsederek, veri görselleştirmesi alanındaki çıktıları sundu. Sosyal ağların görselleştirilmesi üzerinde faaliyet gösterdiklerini ifade eden Koç, günümüzde verilerin, tasarımcılar sayesinde insanlar tarafından algılanabildiğini, veri görselleştirmesi olmadan normal insanların verileri anlamada zorlanacaklarını belirtti. Koç, ayrıca arkeologlara kazı çalışmalarında fayda sağlayacak olan veri görselleştirme aygıtı üzerinde çalışmalarının devam ettiğini de ekledi.
Kurultayın ikinci günkü oturumlarında ise İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Atilla Bir “Bilim Tarihinde Animasyonun Önemi” konulu sunumunda rüzgâr tribünlerinin çizimleri ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Oturumun öğleden sonraki bölümünde ise İTÜ Elektrik –Elektronik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Tayfun Akgül atıl durumda olan malzemeleri kullanarak tasarladığı ve “Çöp Karikatür” adını verdiği sunumu ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.



Kaynak : 