Yapılan araştırmalar, mobil cihazların gün geçtikçe daha fazla kötücül virüslerin hedefine oturduğunu gösteriyor. Tabletler ve akıllı telefonlar, tehdit sıralamasında üstlerde yer alıyor.
Güvenlik çözümleri sağlayıcısı McAfee’nin, 4’ncü çeyrek raporuna göre, mobil donanımları hedefleyen virüslerin hacmi geçtiğimiz bir yıl içerisinde yüzde 46 oranında arttı. Raporda, web erişimli cihaz sayısının artmasına paralel olarak virüslerin de aynı nisbette daha karmaşık yaıplarda ortaya çıktıklarına işaret ediliyor.
McAfee raporunda, bir önceki seneye kadar popüler hedef olarak kabul edilen Microsoft yazılımlarının, yerlerini Adobe’nin PDF ve Flash’ına bıraktıkları belirtiliyor. Uzmanlar, bunu, adı geçen yazılımların Windows tabanlı olmayan ortamlarda yer almalarına ve PDF dokümanların yaygın kullanılmalarına bağlıyorlar. Her şeye rağmen, Windows için üretilen kötücül yazılım sayısı günde 95 bini buluyor.
McAfee’nin, popülaritesi her geçen gün biraz daha artan Android işletim sistemli donanım sahiplerine de bir uyarısı var. Yetkililer, Android’in, kendisini oyun ve uygulamalara saklayabilen Truva atı şeklindeki virüslerin hedefinde olduğunu belirtiyorlar.
Hackerların, Zeus benzeri kötücül yazılımları akıllı telefonlara yerleştirmeleriyle birlikte phishing ve sosyal ağlar üzerinden, kullanıcıların finansal bilgilerini ele geçirmeye dönük eylemlerin artışına dikkat çekiliyor.
Rapor, yığın ileti sayısında ise dramatik bir düşüşe işaret ediyor. 2010 sene başına göre spam sayısı yüzde 62 oranında geriledi.
Mobil cihazlara dönük sanal tehditlerin henüz “kritik” olmamakla birlikte gelecekte çok daha artacağı yönündeki tespitlerini dile getiren gözlemciler, tüketicileri tedbirli olmaları yönünde uyarıyorlar.



Kaynak : 