Microsoft’un satılan her HTC smaprtphone için 5 Dolar patent ücreti aldığı iddia ediliyor. Business Insider’da yer alan haberin kaynağı ise Citi firması analistlerinden Walter Pritchard’ın yatırımcılara yönelik yazdığı bir not. İddia doğruysa Microsoft 2011 ilk çeyreğinde sadece HTC’nin smartphoen satışlarından 45 milyon Dolara yakın bir gelir elde etmiş durumda.
Yaklaşık 1 yıl kadar önce Microsoft firması Android işletim sistemli smartphone cihazlarda kendilerine ait bir patentin ihlal edildiğini öne sürerek cihaz üreticileri aleyhine oldukça kapsamlı bir dava açmıştı. Kısa süre sonra Microsoft ile HTC bu davada mahkeme dışında anlaşma yoluna gittiklerini duyurdu. Ancak söz konusu anlaşmanın finansal koşulları kamuoyuna duyurulmadı. Şimdi ise HTC’nin Microsoft’a toplu bir para ödemek yerine satılan her smartphone başına komisyon verdiği konuşuluyor.
Microsoft ile HTC arasındaki anlaşmanın detayları hala kamuoyu ile paylaşılmış değil. Ancak HTC’nin sattığı her smaprtphone başına Microsoft’a 5 Dolar gibi bir patent ücreti ödediği iddia ediliyor. Uluslar arası pazar araştırmaları firması IDC kısa süre önce, 2011’in ilk çeyreğindeki smartphone satışlarına ilişkin bazı rakamlar açıkladı. Buna göre HTC firması 2011 ilk çeyreğinde yaklaşık 9 milyon adet smartphone satışı gerçekleştirmiş. Yani 2011 ilk çeyreğinde Microsoft firması HTC’den 45 milyon Dolar civarında bir patent ücreti elde etmiş olabilir.
Uzmanlar bu noktada Microsoft’un açtığı davanın sadece HTC aleyhinde değil Android işletim sistemi kullanan tüm smartphone üreticileri aleyhine olduğunu hatırlatıyorlar. Üstelik HTC’nin cihaz başına 5 Dolar patent ücreti ile ucuz kurtulduğu, diğer smartphone üreticilerinin anlaşmaya gitmeleri halinde cihaz başına 7,5 ila 12,5 Dolar arasında bir fiyat ödemesi gerekeceği konuşuluyor.
Bir başka uluslar arası pazar araştırmaları firması Gartner 2011’in ilk çeyreğinde tüm dünya çapında toplam 36,5 milyon adet Android tabanlı smartphone satıldığı tahmininde bulunuyor. Microsoft firması bu cihazlar için de patent ücreti alabilirse kendisine her çeyrekte 250 ila 390 milyon Dolar arasında bir “ek gelir” yaratmış olacak. Üstelik her iki araştırma firması da Android işletim sistemli cihazların yükselişte olduğunu belirtiyorlar. Yani iddialar doğruysa Microsoft çok ciddi bir gelir kapısı elde etmiş olabilir.



Kaynak : 