İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ‘2013 IDA Congress Istanbul’ Uluslararası Tasarım Kongresi’nin ilk tanıtım toplantısı geçtiğimiz günlerde Feriye Lokantası’nda yapıldı. Tasarımın fayda ve değer yaratma gücünü, toplumun tüm kesimleriyle küresel düzeyde paylaşmayı amaçlayan kongre, İTÜ ev sahipliğinde 2013 yılında İstanbul’da yapılacak ve bu vesileyle şehrin küresel bir tasarım başkenti olma vizyonuna yönelik önemli bir adım atılacak.
2013 IDA Kongresi İstanbul İcra Komitesi Başkanı ve Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Er, turk-internet.com’un konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Endüstri Tasarımları Bölümü olarak organizasyonu kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Alpay Er, etkinliğin amacını şu şekilde ifade etti:
“İstanbul, ‘International Design Allaince’ adındaki uluslar arası bir örgütün 2003 kongresini aldı. Bir yarışma çerçevesinde adaylar değerlendirildi. 13 aday arasından 2 tane finalist çıktı. Geçen sene bu finalistlerden bir tanesi İstanbul’du ve bunu biz kazandık. Şimdi bunun 2011 kongresine gidiyoruz. Bu, 4000 kişinin katılacağı çok büyük bir kongre. Bu, tasarım sektörünün zirvesini ifade ediyor. 2 yılda bir gerçekleşen kongre önümüzdeki hafta Taipei’de yapılacak. IDA’nın kurallarına göre biz 2001 yılına kadar hiçbir şekilde tanıtım çalışması yapamıyorduk. Önümüzdeki hafta biz Teknik Üniversite olarak orada İstanbul kongresinin tanıtımını yapacağız ve bundan sonra uluslar arası tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine başlayacağız.
<
turk-internet.com: Peki bunun ülkemize ve akademi çevresine ne gibi getirileri olacak?
Prof. Dr. Alpay Er: Tasarımla ilgili bir olay bu, çünkü tasarım sayesinde hem toplumsal hem de iktisadi yenilik, fayda yaratma imkanı var. Yani ben endüstriyel tasarımcıyım. Biz endüstriyel tasarım bölümü olarak bunun içerisine girdik. Bildiğiniz gibi endüstriyel tasarım üzerinden ürünler ile firmaların değerini arttırabiliyorsunuz. Yani bu, rekabet gücünün artmasıyla ilgili bir şey. Ve bu, doğrudan İstanbul’un bir tasarım, yaratıcılık ve inovasyon kenti olması anlamında da çok önemli bir adım. Yani İstanbul, uluslar arası tasarım ve yaratıcılık dünyasında görünürlük kazanacak. Bu perspektifte İstanbul’un, profili yükselecek. Bu klasik anlamda bir akademik kongre değil, bu bir sektörel kongre, sektörel zirve. O yüzden böyle bir tanıtım çalışmasının içine girdik.
Turk-internet.com : Peki sizce İstanbul bir tasarım kenti olabilir mi?
Prof. Dr. Alpay Er: Olabilir. İstanbul’un bu anlamda önemi, potansiyeli var. Lokasyon olarak, kültür olarak, sanayi olarak, yaratıcı potansiyel anlamında. Ama İstanbul’daki tasarım aktörleri – bu aktörlerden kastım sanayisi, yerel yönetimi, üniversiteleri, tasarımcıları – bir araya gelip ortak bir vizyon için çalışabilmelidir diye düşünüyoruz. O yüzden zaten bu toplantının amaçlarından bir tanesi bu 2 senelik süreçte bütün bu aktörlerin, yerel yönetiminden merkezi yönetimine, üniversitesine, tasarımcısına, meslek örgütlerine bir araya gelip İstanbul’u bir tasarım başkenti haline getirme konusunda ortak çalışma yapabilmeleridir. Bunu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.
Tasarımdan Türkiye’nin kazanacağı, İstanbul’un kazanacağı büyük bir potansiyel var. Bu kongrenin İstanbul’a getirilmesi sonuç olarak bir üniversitenin kendi çabasıyla gerçekleştirdiği bir kazanım. Bundan sonraki planlamayı, icra meselesini biz, özellikle İstanbul’daki güçlü paydaşlarla, ki bunların başında tabi ki belediye geliyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi – İstanbul’daki büyük sanayi kuruluşları, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Sanayi Odası gibi sanayiyi temsil eden sivil toplum kuruluş ve örgütleriyle ve tüm diğer okullar dahil olmak üzere İstanbul’daki tasarım paydaşlarıyla beraber gerçekleştirmeyi arzuluyoruz.




Kaynak : 