Ünlü yönetmen Peter Jackson, Aralık ayında gösterime girecek olan yeni filmi The Hobbit’in 10 dakikalık bir bölümünü eleştirmenlere ve Hollywood’un önemli isimlerine izletti. Eleştirmenler, filmde 24 kare/saniye yerine 48 kare/saniye oynatım hızı uygulandığı için genelde negatif bir tutum takınıyorlar. Th Hobbit’in görüntü kalitesinin bu yöntem nedeniyle “pembe dizilere benzediği” iddiaları bile gündemde.
Sinema sektöründe James Cameron’ın Avatar filmiyle birlikte bazı şeyler değişti. Artık büyük bütçeli yapımların büyük bir çoğunluğu 3 boyutlu olarak çekilmekte. Bu trende ayak uyduran filmlerden birisi de Aralık 2012’de gösterime girecek olan The Hobbit: An Unexpected Journey adlı yapım. Ünlü fantastik kurgu yazarı J.R.R Tolkien’in Hobbit adlı kitabından uyarlanan bu film 2005 yılından beri proje aşamasındaydı ve çekimlere ancak geçtiğimiz yıl başlanabildi. Tolkien’in ünlü üçlemesi Yüzüklerin Efendisi serisini sinemaya aktaran Peter Jackson, bu filmde de yönetmen koltuğunda oturuyor.
Aralık ayında gösterime girecek olan The Hobbit’in 10 dakikalık bir bölümü yönetmen Peter Jackson tarafından geçtiğimiz günlerde çeşitli eleştirmenlerle paylaşılmış. Ancak eleştirmenlerin genel notu sürpriz bir biçimde oldukça olumsuz. Bunun sebebi ise The Hobbit’in 48 fps (saniyede 48 kare) olarak çekilmesi. Film endüstrisinde çok uzun yıllardan beridir 24 fps çekimler kullanılıyor ve izleyicinin gözü sinemada bu hıza alışkın. Dolayısıyla eleştirmenler, filmin bu haliyle sürükleyiciliğini yitirdiği ve bir pembe diziye benzediğini ileri sürmekteler.
Yönetmen Peter Jackson, filmin 3 boyutlu olarak çekildiğini hatırlatıyor ve hızlı çekimlerin 3 boyut teknolojisine daha fazla uyum sağladığını vurguluyor. Jackson’a göre, 3 boyutlu filmlerdeki karanlık görüntülerden ve bulanık sahnelerden kurtulmanın en iyi yöntemi 24 fps’den daha hızlı bir çekim kullanmak. Anlaşılan bu tartışmalara Aralık ayında film vizyona girene dek devam edecek. Ancak unutmamak lazım ki Avatar’ı yöneten ve bu filmle birlikte 3D furyasını da başlatan James Cameron da Avatar’ın devam filmleri için 48 ve 60 fps çekim tekniklerini incelediğini açıklamıştı.



Kaynak : 