web analytics
Çarşamba, Temmuz 1, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa INTERNET İnternet Gelişimi & Sosyolojisi

Türkiye Korsan Parti Hareketi: Devletler Ne Kadar Kısıtlayıcı Olursa, KP’lerin Oyları O Derece Artacaktır – 1

Korsan Parti'ler tüm Avrupa'da yayılan bir hareket ve ülkemizde de yankı buldu. Türkiye Korsan Parti Hareketi kuruldu. Şimdilik bu hareket, resmi olarak seçimlere hazırlanan bir siyasal parti statüsünde değil. Olması da gerekir mi tartışılır, zira Korsan Parti, ortak olan daha özgür ve paylaşımcı bir internet talebi dışında, mevcut olduğu ülke dinamiklerine göre pozisyon alan bir yapılanma. Biz de turk-internet.com olarak bu yapılanmanın Türkiye ayağıyla bir röportaj gerçekleştirdik.

Çagdas Aru-Çagdas Aru
21 Mayıs 2012
-İnternet Gelişimi & Sosyolojisi
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Dünya kurulduğundan bu yana devlet yönetimleri derebeylik, krallıktan başlayıp bugün meclislere döndü. Meclisleri ise partiler oluşturuyor. Fransız Devrimi’nin getirdiği ve bugün ne olduğu karışmış “sağ” ve “sol” kavramı yanında zaman içinde dinci, ırkçı gibi tanımlanan partiler görüldü. Ama bugün dünyanın hiç bir ülkesinde insanlar devlet yönetimlerinin harika olduğunu düşünmüyor. Genellikle siyasetçiler için her ülkede karmaşık duygular ve düzenin yanında hareket ettikleri düşünceleri var. Bunların içinde belki “insanoğlu için hala ümit var” diye düşündüren ilk partiler “Yeşiller” oldu.

Ülkemizde fazla yankı bulmayan yeşiller, isimlerinden de anlaşılacağı üzere çevre başta olmak üzere gayet insancıl hedeflere sahipti. Bu halleriyle bazı ülkelerde 3.parti konumuna gelebildiler. Ama yeşil partilerin ilk ortaya çıkışlarının üzerinden artık 30-35 yıl gibi bir süre geçti ve galiba ihtiyaçlar değişti. Şimdi artık korsan partiler (KP) var.

turk-internet.com, internetle ilgili her durumu, filizlendiğinden itibaren takip etmeye çalışıyor. Korsan Parti konusu da Avrupa’da yükselen ve hatta Yeşil Partilerin yerine geçen bir eğilim haline geldi.

Yaklaşık 3 hafta kadar önce yayınladığımız bir haberde, Almanya’da Korsan Parti’nin yükselişini işlemiştik [1]. Korsan Parti hareketi, ilk olarak 2006 yılında İsveç’te ortaya çıkmış olan bir siyasi akım. Kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılan bu siyasi hareketin özünde ise telif haklarında reformlar yapılması ve internetin tam anlamıyla özgür bilgi paylaşımı için bir platform olarak tanınması yer almakta.

Elbette tüm Avrupa’da yayılan bu hareket, ülkemizde de yankı buldu ve bir süre önce Türkiye Korsan Parti Hareketi kuruldu. Bu hareket, şimdilik resmi olarak seçimlere hazırlanan bir siyasal parti statüsünde değil. Olması da gerekir mi tartışılır, zira Korsan Parti, ortak olan daha özgür ve paylaşımcı bir internet talebi dışında, mevcut olduğu ülke dinamiklerine göre pozisyon alan bir yapılanma.

Türkiye’deki Korsan Parti Hareketi: “Oyların yükselmesinin sebebini “occupy” eylemlerinde, Arap Baharı’nın getirdiği havada, Wikileaks gerçekliğinde ve gittikçe sertleşen, faşistleşen yönetimlerde aramak lazım. Evet, Korsan Parti bir alternatif olarak ortaya çıktı. Tabi bir de farklı ülkelerdeki Korsan Parti’lerin birbirleri ile paylaşımlarının olması ve iletişim halinde olmaları önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletler ne kadar kısıtlayıcı olursa, Korsan Parti’lerin oyları o derece artacaktır. diyor.

Biz de turk-internet.com olarak dünyada gittikçe önem kazanan bu yapılanmanın Türkiye ayağıyla bir röportaj gerçekleştirdik.

turk-internet.com: Özellikle bu hareketin Almanya’da oldukça etkili olduğunu ve 2009 federal meclis seçimlerinde %2 gibi bir oy aldığını görüyoruz. Hatta son dönemde bu oranının daha da yükseldiği söyleniyor. Sizce bu hareketin Almanya’da bu denli güçlü olması ama örneğin çıkış yeri olan İsveç’te nispeten zayıf kalması (son seçimlerde %0,7) neden kaynaklanıyor?

Korsan Parti Hareketi: Öncelikle İsveç’te oyların düşmesinin sebebi yeni politika üretememeleri. Dikkat ederseniz Norveç’teki Brevik olayından sonra herhangi “karşı” hareket görülmedi. Keza İsveç’te sağcı parti parlamentoya girdi ve göçmenlere karşı kampanyalar başlatıldı. Özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Malmö’de eğitim sistemine ek maliyetler yükleyerek yabancı öğrencilerin İsveç’e gelmesini engellemeye çalışıyorlar. Korsan Parti İsveç’te oylarını bu göçmenlerden, 35 yaş altı gençlerden ve daha önce oy kullanmayı tercih etmeyen kitleden aldı. Ama şimdi politika üretmiyorlar.

Almanya’da ve diğer ülkelerdeki yükselişlerin çeşitli sebepleri var. Ama öncelikle bunları konuşurken İsveç’i bir kenara ayırmakta fayda var çünkü İsveç çoğu ülkeye göre daha “sorunsuz” ve etliye sütlüye bulaşmayan bir politika gütmekte. Oyların yükselmesinin sebebini “occupy” eylemlerinde, Arap Baharı’nın getirdiği havada, Wikileaks gerçekliğinde ve gittikçe sertleşen, faşistleşen yönetimlerde aramak lazım.

Evet, Korsan Parti bir alternatif olarak ortaya çıktı. Tabi bir de farklı ülkelerdeki Korsan Parti’lerin birbirleri ile paylaşımlarının olması ve iletişim halinde olmaları önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletler ne kadar kısıtlayıcı olursa, Korsan Parti’lerin oyları o derece artacaktır.

turk-internet.com: İnternet sansürü, mahremiyet haklarının kısıtlanması, internetin kontrol altına alınma çabaları ve özellikle telif hakkı lobilerinin aldırdığı regülatif kararlar aslında Korsan Partisi için sürükleyici bir rol oyunyor gibi gözükmekte. Bu bağlamda Korsan Partisi hareketine verilen desteğin de dalgalı bir grafik izlediği söylenebilir. Türkiye’de de sizce benzer bir durum mevcut mu?

Korsan Parti Hareketi: Türkiye’de henüz telif hakları savunuculuğu diğer gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde değil. Bu nedenle orada olduğu kadar çok korsan indirme davası yaşamış değiliz henüz. Bizdeki esas hassasiyet kişisel bilgilerin gizliliği, mahremiyet haklarının ihlali, devletin TİB üzerinden kendi gözetleme kulelerini oluşturma çabası en büyük sorunlar. Ancak Türkiye politik olarak çok fazla özgürlük alanı tanınmış bir toplum değil, bu nedenle tüm bu kırmızı çizgilere başkaldıran insan sayısı az.

Diğer yandan da bu kırmızı çizgileri ihlal edenler Redhack örneğinde olduğu gibi kahraman pozisyonunda algılanıyor internet komünitesi içinde. Özetlemek gerekirse çok bariz bir aktif katılım ve destekten söz edemiyorsak da şu an için, Redhack gibi illegal bir topluluğun dahi gördüğü destek insanların durumdan rahatsızlığı açısından oldukça fikir verici.

turk-internet.com: Bu hareketin devamlılığını sağlamak ne ölçüde mümkün? Örneğin sansüre karşı Taksim’de yapılan yürüyüşe 10 binlerce kişi katılmıştı ancak Korsan Partisi Türkiye hareketini Facebook’da destekleyen 1.000 civarı bir sanal kitle olduğunu görüyoruz… Bu noktada organizasyonda, duyuruda ve eylemde bir eksiklik olduğunu düşünüyor musunuz?

Korsan Parti Hareketi: Korsan hareket henüz kurumsallaşmış değil ne yazık ki. Ortadaki bazı eksikliklerin en büyük kaynağı bu. Bunun üstesinden geldiğimiz zaman KP destekçilerinin de artacağını düşünüyoruz. Biz dönem dönem tamamen sessiz bile kalsak insanlar birer ikişer bizleri buluyorlar sosyal medyada. Sorun kitlede değil, henüz yeterince organize olabilecek kadar büyümüş bir takım değiliz. Ancak buradaki takım da dışarıya kapalı bir topluluk gibi algılanmasın isteriz. Herkes bizimle beraber olabilir, KP için bir şeyler yapabilir. Hiç tanımadığımız insanların gelip bize katılması bu küçük topluluk için çok şey ifade ediyor.

Söyleşinin 2.ci bölümünü Türkiye Korsan Parti Hareketi; KP’ler Belirli Konulara Odaklanmış Durumda, Diğer Konular İkincil Sırada Kalıyor – 2 başlığı altında okuyabilirsiniz.

[1]-Korsan Parti Almanya’da Politik Sahneyi Değiştirme Yolunda mı?

Etiketler: Söyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Çagdas Aru

Çagdas Aru

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • St. Petersburg Forumu, Rusya’nın Yeni Teknoloji Stratejisinin Sinyallerini Veriyor: Nadir Toprak Elementleri, Yapay Zeka, Yarı İletkenler ve Teknolojik Egemenlik
  • Türkiye Yapay Zeka Stratejisinde Yeni Dönem: Dijital Egemenlik Merkeze Yerleşti, Peki Bu Yeterli mi?
  • Teknoloji Girişimlerini İlgilendiren Yeni Düzenlemeler Yürürlükte
  • Washington Yapay Zekada Yavaşlatma Yerine Hızlanmayı Seçti: Yeni ABD Yapay Zeka Doktrini ve Riskleri
  • Dijital Dönüşüm ve Gazeteciliğin Küresel Krizi

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.