Apple, Avustralya’da kasten tüketicileri yanıltıcı reklam kampanyası yürüttüğü için 2,29 milyon Dolar cezaya çarptırıldı. Ünlü teknoloji devi, yeni iPad lansmanını yaparken 4G yeterlilikleri olduğunu duyurmuş ve reklamlarında bu özelliğin altını çizmişti. Oysa Apple’ın ürünü, Avustralya’daki 4G şebekesi ile uyumlu değildi ve firma kısa süre içinde bu yüzden reklamlarını geri çekmek zorunda kalmıştı [1]. Avustralya federal mahkemesi bu konuda son sözü söyleyerek firmanın cezalandırılması gerektiğine karar verdi.
Yeni nesil iletişim teknolojileri, tüm dünyada üzerinde çalışmalar yürütülen ve tüketicilerin merakla bekledikleri gelişmeler. Mobil teknoloji alanında da bir süreden beri tüm dünyada 4G konuşuluyor. Ancak 4G’nin gelişimi, tüm dünyada aynı standartlara bağlı bir biçimde ilerlemiyor ve bu yüzden bir ülkede 4G destekli olarak lanse edilen mobil cihazlar başka bir ülkedeki 4G şebekesi için yetersiz kalabiliyor. Bu sorunun çözümü konusunda hem operatörler, hem de telekom ekipman üreticileri çalışmalarını sürdürmekteler. Ancak zaman zaman istenmeyen durumlar, ciddi ölçüde can sıkıcı hale gelebiliyor.
Bu durumun son örneği, ünlü teknoloji firması Apple’ın Avustralya ve İngiltere’deki lansmanlarında yaşandı. “4G destekli” ibaresiyle lansmanı yapılan iPad 3’ün bu iki ülkedeki 4G şebekelerini desteklemediği ortaya çıktı. Ancak Apple, 4G ibaresini tüm reklamlarında standart bir ibare olarak kullanmıştı ve tüketicilerin yanlış yönlendirilip yönlendirilmediği sorusu tartışılmaya başlandı. Sonuç olarak reklamlarda yer alan ibarelerin doğruluğunu düzenleyen regülasyon kurumları hem İngiltere hem de Avustralya’da Apple aleyhinde bir karar aldılar ve firmanın bir an önce ipad reklamlarındaki 4G ibaresini kaldırması, dileyen müşterilere de para iadesi yapması gerektiğine karar verdiler [1].
Bu durum, Apple için çok ciddi bir prestij kaybı anlamına geliyordu. Ancak olay bununla sınırlı kalmadı ve Avustralya’daki bir federal mahkeme Apple’ın tüketicileri bilerek kandırdığına karar vererek firmanın 2,29 milyon Dolar ceza ödemesi gerektiğine karar verdi. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından mahkemeye taşınan bu davada yargıç Mordy Bromberg, Apple’ın iPad lansmanında kullandığı 4G ibaresinin hem tüketicileri kandıran hem de rekabeti baltalayan bir ifade olduğuna hükmetti. Apple’ın bu kararı temyize götürüp götürmeyeceği konusunda henüz herhangi bir açıklama yapılmıyor.
Bu olay, aklımıza 4G testleri konusunda BTK’nın Ericsson’a verdiği cezayı [2] getirdi. Hatırlayacağınız üzere BTK, Ericsson’un Turkcell ile birlikte basın mensuplarına yönelik olarak gerçekleştirdiği 4G testinin açık bir biçimde “izin ihlali” olduğuna hükmetmiş ve Ericsson’un 4G testleri için aldığı iznin iptal edildiğini duyurmuştu. BTK aynı konuyla ilgili olarak Turkcell’in ise ayrıca soruşturma geçirdiğini açıklamıştı.
[1]-Apple, Avustralya ve İngiltere’de 4G Desteği İbarelerini Reklamlarından Çıkarttı
[2]-Turkcell’in Gerçekleştirdiği 4G Testi, Ericsson’a Pahalıya Patladı



Kaynak : 