Anadolu Ajansı, 92 yıllık haber bültenlerini elektronik ortama taşıdığını açıkladı. Yaklaşık 2,5 milyon sayfa bültenin dijital ortama aktarıldığı ve kullanım ömrünü tamamlayan bülten kağıtlarını da geri dönüşüme göndererek ekonomiye kazandırdığı bildiriliyor.
Bültenlerin sayısallaştırma işlemini özel firmaya yaptıran AA’dan bildirildiğine göre, bünyesindeki 7 kişilik ekip tarafından, elektronik ortama aktarılan her görüntü orijinaliyle karşılaştırılarak kontrol edildi. Ayrıca eksik sayfalar taranarak, hatalar düzeltildi.
Arşivini teknolojiye uygun hale getiren Anadolu Ajansının, resim formatında elektronik ortama aktarılan bültenlerinin, tam metin aramaya olanak sağlayacak şekilde düzenlenmesi için de çalışmaların sürdüğü belirtildi. Bu kapsamda bütün görüntüler “optik karakter tanımlama” işleminden geçirilerek, aranabilir “PDF formatına” dönüştürülüyor.
Anadolu Ajansı’nın bünyesinde bulunan betacam 90’lık ve 30’luk kasetler, VHS kaset, ses bandı ve değişik formatlardaki materyaller de dijital arşive eklendi. Bu kapsamda 347 betacam kaset elektronik ortama aktarılırken, bunlardan 324’ü haber kliplerine ayrılarak indekslendi.
Anadolu Ajansı arşivindeki yaklaşık 2 milyon kare negatif filmi dijital ortama aktarma çalışmaları ise devam ediyor. Bu yıl Ocak ayında başlayan çalışma sonunda, arşivin yüzde 15’lik kısmı dijital ortama aktarıldı. Aylık 100 bin kare olan tarama kapasitesinin daha da artırılarak, gelecek yıl 1 Haziran itibarıyla tüm film arşivinin elektronik ortama taşınması hedefleniyor.
Anadolu Ajansının, Türkiye’nin 92 yılının kaydının bulunduğu arşivini, dijital ortamda kamuoyunun kullanımına sunmak için de çalışmalarını sürdürdüğü de kaydedildi.



Kaynak : 