Femtocell yani mini baz istasyonları tüm dünyada hızla benimseniyor. Ülkemizde henüz lisanslaması yapılmayan ve pilot projenin ötesine geçemeyen bu istasyonlar dünyada büyük ilgi görmekte. Yapılan araştırmalara göre, tüm dünya genelinde kullanılan mikro ve piko baz istasyonu sayısı, makro baz istasyonu olarak tanımlanan iletişim kulelerinin toplam sayısını geride bırakmış durumda. Femtocell kullanımı, bazı ülkelerde kapsama gücünü arttırmak isteyen ev tipi abonelerden tutun da bu küçük hücreleri büyük operatörlere kiralayan 3. şahıs firmalara dek yaygınlık göstermekte.
Informa Telecom and Media firmasının yayınladığı bir rapora [1] göre, 2012’nin Ekim ayında tüm dünyada kullanılan küçük baz istasyonlarının sayısı 6 milyonu geride bırakırken geleneksel makro baz istasyonlarının sayısı ise 5,9 milyonda kalmış. Böylece ilk kez, mini tip baz istasyonları geleneksel iletişim kulelerini geride bırakmış oluyor. Informa’nın raporu, mini tipteki baz istasyonlarının %80’inin ev tipi femtocell cihazlardan oluştuğunu ancak kurumsala ve kamu alanlarına yönelik uygulamaların da olduğunu ortaya koymakta.
Informa’nın raporuna göre, dünya genelinde ciro bakımından ilk 10 operatör de dahil olmak üzere toplam 45 mobil operatör şu anda mini tip baz istasyonu konuşlandırmasına başlamış durumda. Bu tipteki baz istasyonlarının ana avantajları ise kolay kurulumları ve bakım maliyetlerinin düşük olması. Günümüzde pek çok Femtocell için sadece bir güç kablosunu (hatta Power on Ethernet yani PoE varsa buna da gerek yok) ve Ethernet kablosunu bağlamak, kurulum için yeterli olmakta zira aynı zamanda akıllı birer cihaz olan bu Femtocell’ler otomatik olarak sinyal tarayıp en yakın makro baz istasyonunu tespit ediyor ve boş frekansı kullanarak bu istasyona bağlanabiliyor.
Femtocell’lerin kolay kurulmları ve az yer kaplamaları özellikle bina içi çözümlerde ve ev tipi uygulamalarda sıkça tercih edilmelerini sağlamakta. Ayrıca günümüzde bu işi yapan yani femtocell kurulumu yapıp mobil operatörlere kapsamalarının düşük olduğu yerlerde femtocell kiralayan firmalar da mevcut.
Femtocell çalışmaları ülkemizde de bir süredir üzerinde durulan konulardan birisi. 2008 yılında Alcatel Lucent Türkiye Uluslararası Yazılım Grubunun, femtocell cihazlarının geliştirilmesi, katma değerli servislerin uygulanabilmesi ve cihazların merkezi yönetiminin sağlanarak kolay ve hızlı destek verilmesi ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yaptıkları rapor edilmekteydi [2]. Şu anda da Argela [3] ve ayrıca Avea’nın femtocell konusunda oldukça ciddi çalışmaları ve pilot projeleri mevcut.
[1]-Informa Telecoms and Media’nın Baz İstasyonu Raporu
[2]-Alcatel Lucent Türkiye Femtocell Cihaz Geliştirmesinde Çalışıyor
[3]-Argela, FemtoCell’de Dünya’nın İlk Dördünde ve Teknolojide Önde – 1



Kaynak : 