HP’nin Palm alımı ile birlikte bünyesine kattığı, büyük beklentiler içinde olduğu ancak bir türlü başarılı bir iş modeli geliştiremeyince sonunda açık kaynağa devrettiği webOS mobil işletim sistemi konusunda bir grup gönüllü yazılımcı son derece kararlı bir açıklama yaptı. Phoenix International Communications adlı grup, webOS’u yeniden ayağa kaldırmayı ve 3 sene içinde piyasaya bu işletim sistemini kullanan bir tablet sürmeyi hedeflediklerini duyurmaktalar.
Apple, 2010 yılında iPad’i çıkartıp tablet çılgınlığını başlatmadan önce, Palm firması webOS adlı bir işletim sistemi platformunun lansmanını yapmıştı. Lansmandan hemen sonra, ARM mimarili bu yeni sistemin gelecek vaat ettiği ve dokunmatik cihazlar için çığır açan bir sistem olacağı konuşulmaktaydı. Sonrasında ise 2010 yılının Nisan ayında Palm, HP tarafından 1,2 milyar Dolar karşılığında satın alındı ve webOS, HP’nin eline geçti. HP, bu yeni mobil işletim sistemi platformunu yaygınlaştırmakta kararlı gözüküyordu ancak birkaç başarısızlığın ardından webOS projesi rafa kaldırılmak zorunda kaldı.
Geçtiğimiz yıl ciddi bir yeniden yapılanmaya giden HP odak noktasını donanımdan yazılım ve servisler alanına kaydırınca webOS platformunu da satmak istedi. Uygun fiyatlı alıcı bulunamayınca ise webOS açık kaynağa devredildi [1]. Şimdi ise bir grup yazılımcı ve geliştirici, webOS’u yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Phoenix International Communications adlı grup kendileriyle aynı webOS vizyonunu paylaşan dünyanın dört bir yanındaki firmalarla ve gruplarla stratejik işbirlikleri yaptıklarını açıklamakta. Phoenix grubuna göre bu stratejik işbirlikleri 3 yıl içinde meyvesini verecek ve webOS kullanan cihazlar ortaya çıkmaya başlayacak.
İsmini küllerinden doğan anka kuşundan alan Phoenix grubu, ilk hedeflerinin webOS’u diğer smartphone cihazlarda çalışacak bir mobil uygulama versiyonu olarak hazırlamak olduğunu orta vadede ise bir platform olarak webOS’u temel alan smartphone ve tablet cihazları hedeflediklerini açıklıyor. Şimdilik webOS sadece Google’ın Nexus S cihazında çalışabilmekte ve onda da son derece yavaş kaldığı rapor ediliyor. Buna karşın Phoenix grubu, fon bulmak için kitlesel projeler geliştirdiklerini ve 180.000 Dolarlık bir fon ile ciddi bir atılım yapabileceklerini açıklamaktalar.



Kaynak : 