HP tarafından bir süre önce açık kaynağa devredilen WebOS, yeni projelerle yoluna devam etmeye çalışıyor. WebOS Ports grubu, Google Nexus 7 için WebOS portunun açıldığını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte, Sasmung’un Galaxy Nexus tablet cihazları için açılan porta, şimdi Google Nexus 7 de dahil edilmiş oldu. Google Nexus 7, Asus tarafından üretilen 7 inç boyutunda bir tablet cihaz ve Android 4.1 Jelly Bean işletim sisteminin ilk kez lanse edildiği cihaz olma özelliğini de taşıyor.
WebOS, HP’nin Palm alımı ile birlikte bünyesine kattığı, büyük beklentiler içinde olduğu ancak bir türlü başarılı bir iş modeli geliştiremeyince sonunda açık kaynağa devrettiği bir işletim sistemi. HP bir süre boyunca WebOS ile ne yapacağını düşünmüş, sonrasında ise bu işletim sistemi platformunu satışa çıkartmıştı. Ancak uygun bir alıcı bulunamayınca WebOS açık kaynağa devredilmişti. Bu sürecin sonunda WebOS’un büyük bir yara aldığı ve bir daha toparlanamayacağı iddia edilmeye başlanmıştı. Ancak çeşitli açık kaynak grupları, WebOS’u ayağa kaldırmakta kararlı gözüküyorlar. Bir süre önce Phoenix International Communications grubu, WebOS’la ilgili ciddi projeler geliştirdiklerini ve yeni bir tablet hazırlığı yaptıklarını açıklamışlardı [1]. Şimdi ise WebOS Ports grubu, Google Nexus 7’ye WebOS entegrasyonu yaptıklarını duyuruyor.
WebOS Ports’un yaptığı açıklamaya göre, grup daha önceki Samsung tablet deneyimlerinden yararlanarak oldukça kısa bir sürede WebOS’u Google Nexus 7’ye taşımayı başarmış. Bu projeyi Simon “morphis” Busch yönetmiş. Projede Carsten Munk’un geliştirdiği LibHybris kütüphanesinden yararlanılmış ve bu sayede gerek Android için hazırlanan donanımlar gerekse de Linux tabanlı yazılımlar için sıfırdan kod yazmaya gerek kalmamış. Proje henüz Alfa aşamasında olsa da, klasik webOs tablet klavyesinin desteklenmesi, Wi-Fi özelliklerinin yönetilebilmesi ve PC’ye uzaktan bağlantı ile bağlı kalmadan çalışılabilmesi önemli özellikler olarak görülmekte.
[1]-Bir Grup Geliştirici ve Yazılımcı WebOS’u Yeniden Hayata Döndürmeye Çalışıyor



Kaynak : 