Yeni iPhone modelinin piyasaya çıkmasına yalnızca 2 ay kadar kalmışken, operatörler birer birer Apple’la olan anlaşmalarını sonlandırmaya başladılar. Son örnek, Rus mobil operatör Vimpelcom’un Apple’la anlaşma yenilememesi. Böylece 230 milyon mobil abonenin olduğu Rusya pazarında toplam pazar payları %80’in üzerinde olan 3 operatör de iPhone’dan vazgeçmiş oldu. İddialar, operatörlerin hem Samsung gibi farklı firmalara da açık olmak istediklerini hem de Apple’a milyonlarca $ ödemekten artık sıkıldıkları yönünde.
Geçtiğimiz hafta, Verizon’un Apple ile 2010 yılında yaptığı münhasırlık anlaşmasının detayları kamuoyuna yansımıştı. Buna göre mobil operatör, Apple’ın öncelikli satıcısı olabilmek için 2011’de 13,7 milyar $, 2012’de 14 milyar $ ve 2013’te 17 milyar $’lık mal ve hizmet alımı garantisi vermişti. Bu paranın 18,5 milyar $’lık kısmının iPhone alımlarıyla gerçekleştirildiği ancak yaklaşık 24 milyar $’ının bu yıla aktarıldığı rapor ediliyordu. 3 yıllık anlaşma bu sene doluyor ve Verizon’un 2013’te bu meblağın tamamını iPhone satışları ile çıkartamayacağı ve Apple’a yaklaşık 14 milyar $ borçlanacağı ileri sürülüyor.
Bu örnek, mobil operatörlerin Apple’la münhasırlık anlaşmalarından neden vazgeçiyor olduklarını açıklamak açısından oldukça çarpıcı. Apple, anlaşma yaptığı mobil operatörlerin satış yapıp yapamamalarına bakmaksızın iPhone sevkıyat ücretlerini tahsil ediyor. Üstelik reklam ve pazarlama bütçelerinde de Apple’ın herhangi bir maddi katkısı olmuyor ve mobil operatörler kampanyalarını kendileri finanse ediyorlar. Tüm bu zorulukların üstüne bir de Apple’ın katı kuralları eklendiğinde (iPhone ile aynı dönemde başka bir smartphone kampanyası yapamama, iPhone satış stantları ve reklam görsellerinin ön onay alma şartı gibi) mobil operatörlerin yavaş yavaş Apple’dan uzaklaşmaları aslında sürpriz olmamalı.
Aslında Apple da bu durumun farkında ancak firma kendi mağazalarını açarak bu talep azalmasını giderebileceğini düşünüyor. Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada iPhone satışlarının %80’inin operatörler üzerinden yürüdüğünü, bu rakamı %50’ye çekmek istediklerini duyurmuştu. Ancak Rusya’daki en büyük 3 operatörün de iPhone işinden çekilme kararı alması, Apple’ın rakiplerine yarayacak gibi gözükmekte. Vimpelcom’un şimdiden Samsung ile görüşmelere başladığı iddia edilmekte.



Kaynak : 