Daha önce 3 kez gerçekleştirilen siber güvenlik tatbikatının bu yıl 15-16 mayıs 2014 tarihlerinde ve uluslararası katılımla düzenleneceği bildirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Acarer, Uluslararası Siber Kalkan Tatbikatı 2014’e 15 ülkeden gelen 3-4’er kişilik siber olaylara müdahale ekiplerinin katılacağını açıkladı.
Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının siber güvenlik politikaları doğrultusunda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile ITU-IMPACT işbirliğinde siber güvenlik konusunda farkındalığın arttırılmasını, yeteneklerin geliştirilmesini ve uluslararası koordinasyonun sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl İstanbul’da 15-16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek programın ilk gününde katılımcı ülkelerin ekipleri, Türkiye’den de kamu kurum ve kuruluşları, işletmeciler ve sivil toplum örgütleri bir araya gelecek. İlk gün “Adli Bilişim ve Soruşturma”, “Mobil Güvenlik ve Siber Güvenlikte Standardizasyon” oturumları düzenlenecek.
Etkinliğin ikinci gününde ise sadece tatbikata katılacak ülkelerin ulusal siber olaylara müdahale ekiplerinin (CERT) yer alması planlanıyor. İkinci gün siber olaylara müdahale ekipleri tarafından yazılı mesajlarda bulunan siber senaryolara cevaplar verilmesi şeklinde tatbikatlar gerçekleştirilecek. Etkinliğe ilişkin detaylı bilgiye “www.icse2014.org” web sayfasından ulaşabiliyor.
2013 Tatbikatı
Bu yıl tatbikat İstanbul’da ve bir konferans formatında gerçekleştiriliyor. Önceki 3 yıl tatbikat Ankara’da TİB tarafından organize edilmiş ve katılan kurumlara yönelik gerçek saldırılar yapılmıştı[1]. Ancak 17 aralık operasyonları sonrasında hükümet TİB’den 220 kadar kişiyi aynı anda görevden alınca, bu konudaki çalışmalar da yarıda kalmış gibi gözüküyor. Bu nedenle de bu seneki tatbikat formatı da, adı da değişmiş durumda.
Ama bu tatbikatlar 3 yıl içinde belli bir seviyeye gelmiş ve dahası da gelişmesi beklenen tatbikatlardı. TİB’deki kadroların malum düşüncelerle görevden alınması sonrası bu bilgi birikimi yok olmuş gözüküyor.
Ayrıca 17 aralık operasyonları sonrasında, devlet kurumlarındaki bilgi işlem müdürleri seviyesinde de büyük değişiklikler oldu. Bu da çok önemli bir sorun. Buradaki güvenlik konuları da bugün çok fazla dile gelmeyen ama belki yarın hepimizin başını ağırtacak önemli sorunlar.
Diğer yandan personeli ordan oraya atan bu çalışmalar sırasında, bize göre dikkat edilmeye asıl konu; yabancı ve de KAPALI KAYNAK yazılım-cihaz konusudur. Bu konuyu yıllardır bıkmadan yazıyoruz. Acaba bu yazılım ve donanımlar bir yerlere bir takım bilgiler veriyorlar mıdır? Ya da nereye ne bilgi veriyorlardır? Dünya literatüründe kapalı bilişim sistemleri üzerinden casusluk yapıldığına dair kitaplar var.
İşte siber tatbikatlar bu nedenle önemlidir ama durumu kurtarmak babından “şekil” yapıyorsak.. Vah bize…
BTK Uluslararası İnternet Konferansları ile Durumu Kurtarmaya mı Çalışıyor?
Bir de bu konu var.. BTK ve hükümet, internet kanunu ile ilgili maddelerin geçişi sırasında maruz kaldıkları uluslararası tepkiyi, uluslarası internet konferansları ile dağıtmaya çalışıyor gibi bir görünüm sergiliyor. Daha önce olmadığı kadar toplantı üstüste geldi. Hatta “BU yıl Siber Tatbikat iptal edilir” şeklindeki düşünceler vardı ama bakıyoruz bir konferans formatında hem bu senenin açığı kapatılıyor, hem de uluslalarası bir mesaj verilmiş oluyor.
Yanısıra 21 mayıs tarihinde Internet Society (ISOC) ve Bilgi Üniversitesi ile ortak bir başka konferans yani INET düzenleniyor.
Gerçi Bilgi Üniversitesi –muhtemelen doğabilecek tepkiler nedeniyle– konferansta kendilerinin resmi ortak olmadığını da belirtiyor ama ISOC tarafından gönderilen davetiyelerde Bilgi Üniversitesi partner olarak yer alıyor. Buna karşılık Türkiye’deki ISOC üyeleri bir protesto mailini ISOC merkeze göndererek, açılışta yer alan konuşmacıları konusunda hassasiyet gösterilmediğini, bu etkinliğin Türkiye’deki yerel sivil ve teknik internet camiasının gerçek sesini yansıtmadığını ifade ettiler.
Bu konuya ilgili daha geniş bir haberi de bir kaç gün içinde yayınlayacağız.
[1] 2.Siber Tatbikat Sırasında, Hedef Sistemlere Karşı Gerçek Saldırılar Yapılmış



Kaynak : 