Geçtiğimiz hafta çeyrek sonu finansal rapor açıklaması yapan HP, 31 Mart’ta sona eren 3 aylık dilimde gelirlerinin bir önceki yıla kıyasla %1 oranında azalarak 27,3 milyar $ olarak gerçekleştiğini duyurdu. Bu dönemde firmanın net karının ise %18 oranında artarak 1,27 milyar $ seviyesine ulaştığı açıklandı. Firmanın yaptığı finansal sonuç açıklamaları Wall Street beklentilerinin bir parça üstünde gözüküyor. Bununla birlikte HP’nin önümüzdeki dönemde 11.000 ila 16.000 arasında personel çıkartacağını açıklaması ilginç.
Konuyla ilgili açıklama yapan HP CEO’su Meg Whitman, yılın ilk yarısını kapatırken geriye dönüp baktıklarında son derece iyi bir performans gördüklerini ve HP’deki dönüşümün yolunda gittiği için memnun olduklarını söylüyor. Whitman, her geçen çeyrekte HP’nin sistemsel, yapısal ve pazarlama yeterliliklerini daha artırdığını vurgularken şirketin hızla daha rekabetçi ve düşük maliyetli bir yapıya kavuştuğuna dikkat çekiyor. Whitman’ın bu açıklamaları HP’deki yeninden yapılanmanın yolunda gittiği şeklinde yorumlanıyor.
Bununla birlikte, firmanın maliyetleri daha kısmak için yeni bir personel programı başlattığı ve önümüzdeki dönemde 11.000 ile 16.000 personeli görevden çıkartmayı planladığı açıklanmakta. HP’nin yeniden yapılanma çerçevesinde zaten 34.000 kişiyi işten çıkarttığı düşünülürse yeni bir işten çıkartma furyasının şirket üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği ileri sürülüyor. Özellikle sendikaların bu durumdan oldukça rahatsız oldukları ve şirket politikalarını protesto etmek amacıyla uyarı niteliği taşıyan bir iş bırakma eylemine gidebilecekleri konuşulmakta.
HP’nin yaptığı açıklamaların borsaya yansımasıysa enteresan oldu zira ilk etapta %3 oranında düşen şirket hisseleri, Cuma günü yükselişe geçti ve %5 değer kazandı. Analistler, açıklanan çeyrek sonu performanslarının yatırımcıları memnun ettiğini ve HP’deki dönüşümün sektörde umut vaat edici olarak görüldüğünü söylüyorlar.



Kaynak : 